Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. september 2008 kl 19.00 Klimaredderne

Krefter og kløkt i klima-arbeidet

Klimaredderne: - Nå er markedskreftene begynt å arbeide i riktig retning, sier Niels von Zweigbergk, generalsekretær i det svenske firmaet Tricorona som har over hundre projekter i gang for å redusere kullldioksyd-utslipp i Kina. (Foto: SVT)
Klimaredderne: - Nå er markedskreftene begynt å arbeide i riktig retning, sier Niels von Zweigbergk, generalsekretær i det svenske firmaet Tricorona som har over hundre projekter i gang for å redusere kullldioksyd-utslipp i Kina. (Foto: SVT)
Like før Verdenskongressen for fornybar energi starter på Lillestrøm, sender
NRK en dokumentar om utfordringene som ligger i klimaendringene.


Alarmen går gang på gang. Stadig verre trusselbilder fyller media. I og med at 80 prosent av Jordens energi kommer fra olje og gass, finnes det da noen løsning på klimaproblemet? Må vi ofre vår velferd? I hvilken grad bryr Kina og USA seg? Og hvem skal betale regningen?

Den svenske tv-produsenten Pär Fjällström gransker mulighetene for en begrensning av kulldioksyd-utslippene. I en dokumentar viser han noe av det arbeidet som pågår i det stille for å komme fram til en radikal reduksjon av dem.

Politisk og globalt
- Vi ville ta rede på om det er noen reell løsning i sikte, sier Pär Fjällström. Det snakkes mye om hva vi kan gjøre enkeltvis, men mindre om hva som skjer politisk og på globalt nivå. Dette siste er helt avgjørende.

I dokumentaren følger vi FNs klimaforhandlinger, og ledende eksperter på området gir sine kommentarer sammen med politikere på høyt nivå fra bl.a. USA og Kina. Det ekspanderende verdensmarkedet for utslippskvoter gås også etter i sømmene.

Ikke natt-svart
- Det heller mot riktig hold, sier den britiske økonomen Nicholas Stern. Men det går ikke fort nok. Alternativene til kull og olje finnes, men de er så mye dyrere. Heldigvis har det begynt å skje saker og ting, ikke minst på forretningssiden.

I Beijing ansatte det svenske selskapet Tricorona i fjor 14 personer som skal investere i vind- og vannkraft for å minske utslippene i Kina. Dette gir utslippsrettigheter som kan selges til industrien i Europa.

- Forretningsideen er å minske utslippene der de er billigst, sier Niels von Zweigbergk, generaldirektør i Tricorona.

Yvo de Boer leder FNs klimaforhandlinger og finner det betryggende at forretningsverdenen er pådriver og utfordrer. Kan politikerne leve opp til forretningsfolkenes krav?

Svensk dokumentar (2007)
Originaltittel: Dokument inifrån: Klimaträddarna
Produsert av: SVT/ Nordvisjonsutveksling
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no