Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. oktober 2000 kl 20.00 Sofies verden: Evolveris

Sofies verden: Evolveris (ttv)


NRK1 torsdag 19. oktober kl 20.00
Sofies verden (3:8)

Hytta i skogen
Forrige episode av dramaserien etter Jostein Gaarders roman sluttet med at Sofie fulgte etter den mystiske hunden som har holdt henne under oppsyn. Midt på natten førte den henne gjennom skogen til en forfallen hytte.

Det er en nokså nifs atmosfære på den avsidesliggende og forlatte hytta, men Sofie er for nysgjerrig til å la redselen ta overhånd. I hytta gjør hun nok en gang oppdagelser som har forbindelser til den mystiske Hilde Møller Knag.

Aristoteles
I en ny samtale med Alberto Knox får Sofie høre om Aristoteles (384-322 f.Kr), som var både filosof og naturforsker og regnes som grunnleggeren av naturvitenskapen. Alberto forteller Sofie om hvordan han delte alt i levende og døde ting. De levende tingene plasserte han i en trinnstige som rangerte planter og dyr nederst og mennesket øverst. Det er menneskets evne til å tenke og å ordne sanseinntrykkene rundt seg som skiller dem fra dyrene, mente Aristoteles.

I kveldens episode lærer Sofie også om kynikerne, som sto for noe ganske annet enn hun hadde trodd. Og på et kinobesøk sammen med klassekameratene Jorunn, Georg og Jørgen opplever hun noe helt spesielt...

Om serien
Spillefilmen og tv-serien etter Jostein Gaarders internasjonale bestselger er tidenes hittil største løft i norsk film. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK Drama og Filmkameratene med regi av Erik Gustavson. Filmen er solgt til 219 land, og tv-serien er allerede solgt til selskaper i 50 land.

Her følger vi Sofie (Silje Storstein) på hennes eventyrlige reise i tid og rom for å finne svar på livets gåtefulle spørsmål. Hennes læremester på ferden er den mystiske Alberto Knox (Tomas von Brömssen). Hun får være med på de store historiske begivenhetene gjennom 2400 år og møter de store filosofiske tenkerne, fra antikkens Hellas, middelalderen, renessansen, den russiske revolusjon og fram til moderne tid.

Tv-serien ble innspilt parallelt med spillefilmversjonen og er med sine åtte halvtimelange episoder en mer omfattende versjon av Jostein Gaarders roman. Her blir vi bedre kjent med 14-åringen Sofie og hennes daglige tilværelse med skole og kamerater, samtidig som hennes reise gjennom filosofiens historie går mer i dybden.

Novellekonkurranse
I forbindelse med tv-premieren inviterer NRK Drama i samarbeid med Verdikommisjonen og Aschehoug forlag alle landets tiendeklassinger til å delta i en novellekonkurranse der de skal skrive en fortsettelse på \"Sofies verden\". Innleveringsfristen er 20. desember 2000, og det blir delt ut tre priser på henholdsvis 5000, 3000 og 2000 kroner.

NRK1 torsdag kl 20.00

Dramaserie fritt basert på Jostein Gaarders bok
Produsert av NRK Drama i samarbeid med Filmkameratene AS
Regi: Erik Gustavson
Manus: Petter Skavlan
Produsent: Oddvar Bull Tuhus
Utøvende produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
Foto: Kjell Vasdal
Klipp: Anne Andressen
Musikk: Randall Meyers
I rollene bl.a. Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Edda Trandum Grjotheim, Nils Vogt, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen og Minken Fosheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

\"Sofies verden\" på internett:
http://www.nrk.no/drama/sofie/
http://www.sol.no/sofiesverden/< BR>
Bilder
Sofie (Silje Storstein) gjør nye oppdagelser i kveldens episode av NRK Dramas serie. (NRK-foto: Olav Dahl)

Sofie blir ført til den avsidesliggende, forfalne hytta Majorstua. (NRK-foto: Olav Dahl)