Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. august 2000 kl 23.20 Demokrati på nettet

Demokrati på nettet (t)


NRK2 fredag 18. august kl 23.20
Demokrati på nettet

Det digitale demokratiet

Internett er verktøyet for unge opprørere som ønsker å fornye demokratiet i Vesten. Med ny informasjonsteknologi søker de tilbake til folkestyrets røtter. Den svenske dokumentaren \"Demokrati på nettet\" viser hvilke muligheter IT-samfunnet byr på til å minske avstanden mellom vanlige folk og beslutningstakerne.

Hoverpersonen er den 19 år gamle dyrevernsaktivisten, antifascisten og antipornoaktivisten Cecilia. Hun er sterkt politisk engasjert, men bruker ikke sin stemmerett under riksdags- og EU-valg. Derimot har hun deltatt i flere utenomparlamentariske aksjoner og sittet i politiarrest.

For tiden er det kampen mot den stadig økende svenske nazismen som opptar henne. Hun hevder at de folkevalgte svenske politikerne har sviktet sitt ansvar, og at det kreves umiddelbar handling for å stoppe høyreekstremistene.

Verktøy for demokrati
Cecilia er en hyppig gjest på IT-kafeer der hun kommer i kontakt med meningsfeller over hele verden. Men mest av alt er hun nysgjerrig på hvordan nettet kan bli et verktøy til å oppnå virkelig demokrati.

- Europas unge må ta saken i egne hender, sier hun. - Gjennom internett har vi fått en stor mulighet til å spre opposisjonelle tanker, å danne nettverk og skape motstand. Min drøm er å få være med på å gjenopprette det klassiske demokratiet ved hjelp av moderne teknologi.

Sammen med Cecilia surfer vi på Europas digitale motorveier. Vi skal blant annet begi oss til Hellas og stifte bekjentskap med Periklis, et IT-prosjekt for gjeninnføring av Atens direktedemokrati. Terminaler plasseres i kiosker på sentrale steder i kommunen. Her avgir folk sin stemme når viktige avgjørelser skal tas.

Kontakt med de folkevalgte
I den italienske byen Bologna pågår et annet IT-eksperiment. Her er borgerne i direkte kontakt med de folkevalgte på internett. Alle innbyggerne tilbys gratis e-post, internettoppkobling og opplærlingskurs. Dessuten plasseres PC-terminaler rundt omkring i byen, og alle offentlige dokumenter publiseres på nettet. Hver dag går 5000 elektroniske meldinger mellom borgerne og bystyrerepresentantene.

Vi skal også til \"The Digital City\" i Amsterdam, en virtuell by med gjennomført elektronisk folkestyre, og til Bollnas som er den første byen i Sverige som satser på nettdemokrati.

Ny teknologi er like anvendelig for diktatorer som for demokrater. Men hvis alle har adgang til IT, øker muligheten for en bredere samfunnsdebatt, hevdes det i programmet. Dersom makthaverne lytter til den nye bevegelsen, kan demokratiet vitaliseres. Da forsvinner primitive voldsideologier, og demokratiet vinner.

NRK2 fredag kl 23.20

Bilde
På IT-kafeene kan hvem som helst låne datamaskiner for å få kontakt med meningsfeller i hele verden. Kan internett bli borgernes verktøy til å oppnå virkelig demokrati?


Dokumentar fra Sveriges Television
Originaltittel: Dokument inifrån: Elektronisk demokrati
Av Peter Löfgren
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 02 77 51