Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. september 1999 kl 17.30 Halleluja

Halleluja (ttv)


NRK1 søndag 5. september kl 17.30
Halleluja!

Den ukjente salmedikteren

Svein Ellingsen (70) er en av vår tids viktigste salmediktere. Han har ikke like høy kjendisfaktor som Odd Nerdrum eller Jostein Gaarder, men er like vesentlig for norsk kunst og litteratur. Møt ham i kveldens \"Halleluja!\", hvor Sondre Bratland synger salmene hans.
Mange vet det ikke, men en eller annen gang har de fleste av oss vært i kontakt med Svein Ellingsens kunst. Ingen nålevende norsk dikter brukes oftere i kirken. Hvem har for eksempel ikke sittet i barnedåp og sunget med på \"Fylt av glede over livets under\", eller hørt \"Så stilner livets jag\" i begravelse?
Formidabel produksjon
Svein Ellingsens produksjon de siste 30 årene har vært formidabel - så stor at han faktisk mottar Statens kunstnerstipend for å skrive salmer. Og det til tross for at det er billedkunstner han egentlig er utdannet som.
- Jeg aner ikke hvorfor det var salmene som ble min kunstform. Det er egentlig ikke noe jeg har valgt selv. Det er mer som om salmene har valgt meg, sier kunstneren som nesten hele sin kunstneriske blomstringstid har bodd på Saltrød utenfor Arendal.
Svein Ellingsen har imidlertid ikke lagt billedkunsten død. Malt har han gjort bestandig og gjør det fortsatt.

En spesiell plass hos sørgende
På en forunderlig måte har Svein Ellingsens salmer fått en helt spesiell plass hos sørgende mennesker de siste 20 årene. Da et Widerøe-fly styrtet i Torghatten ved Brønnøysund i 1988, fikk enkelte av Svein Ellingsens tekster stor betydning for de etterlatte i sorgarbeidet. I dag henger en minneplate i fjellveggen der flyet styrtet med et salmevers av Svein Ellingsen på.
På samme måte ble Ellingsen- salmer brukt etter brannen på Caledonien i Kristiansand, etter Scandinavian Star og etter Estonia. Det er noe med tekstene som kommuniserer med mennesker i sorg.
- Mennesker i sorg finner ofte ikke ord for å beskrive følelsene de har. Å skrive salmer er å gi ord til de ordløse, sier Svein Ellingsen.
Selv har han opplevd både opprivende sorg og bunnløs depresjon i sitt eget liv. Kanskje er det derfor mennesker i liknende situasjoner opplever at tekstene har noe å si dem - at de faktisk fungerer trøstende.

Sondre Bratland
I \"Halleluja\" på NRK1 i kveld snakker Svein Ellingsen med Kjell Erik Moen om opplevelsene som har formet salmene og ham selv som dikter og menneske. Og ingen ringere enn Sondre Bratland tolker fire av de mest kjente Ellingsen-salmene. Bratland er høyaktuell med den nye CD\'en \"Kvilestein\", hvor han i et forsøk på å speile nyere, norsk salmediktning har tatt med ikke mindre enn fem Svein Ellingsen- salmer.

NRK1 søndag kl 17.30
Tidligere sendt 30.5.99

Bilder (via Scanpix/Internett)
Sondre Bratland synger salmer av Svein Ellingsen hos Kjell Erik Moen på søndag. (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53