Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. mars 2006 kl 22.30 Migrapolis: Sceneskifte

Kan Peer Gynt være pakistaner?

Vegard Thomas Olsen har vært på Den Norske Opera, og sett på prøvene av
Vegard Thomas Olsen har vært på Den Norske Opera, og sett på prøvene av "Izzat" (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Breakdance blandes med opera, og Ibsens "Fruen fra havet" får Bollywood-behandling. Men kan Peer Gynt være pakistaner? Migrapolis begir seg ut på de skrå bredder i kveldens program.

På Den Norske Opera har tiendeklassinger og profesjonelle dansere inntatt scenen. De spiller i ungdomsoperaen "Izzat", en dramatisk kjærlighetshistorie med musikk av Kjetil Bjørnstad og manus av Gro Dahle.

Nye impulser
Daniel Laquian er danser og koreograf, og er hentet inn til operaen for å sørge for at amatører og profesjonelle har dansetrinnene inne når teppet går opp. Daniel har lang fartstid som danser bak seg, og har hatt opptredener i musikkvideoer med blant andre Naughty by Nature og Fatboy Slim. Interessen for dans ble først vekket da han så de eldre guttene danse breakdance hjemme på Rudgeberget i Oslo. – Det er et stykke derfra og til operaen, innrømmer Daniel.

Dronning og vaskekone
I programmet blir vi også med Terese Mungai på audition til Riksteatrets nye oppsetning av "Hedda Gabler". – Hedda er en vanskelig dame, men alle rundt henne har en veldig respekt for henne. Hun er en jernkvinne, og bryr seg ikke om hva andre synes, mener Terese.

Selv er hun lei av å bare få tilbud og stereotype roller, og synes det er på tide at store institusjoner også innlemmer skuespillere med minoritetsbakgrunn. – Jeg kan spille både dronning og vaskekone på scenen, la det bare ikke alltid bli det siste. Når folk allerede har plassert deg i en bås, blir det kjedelig. Det må være noe i karakteren man spiller som vekker en type spenning, mener Terese.

Ibsen møter Bollywood
Dr. Wangel er blitt dr. Warma når regissør Svein Sturla Hungnes legger siste hånd på "Fruen fra Det indiske hav". Stykket er blitt en bollywoodsk tolkning av Ibsens "Fruen fra havet", med sjangertro sang- og dansenumre lagt til.

Etter å ha forsøkt å forfølge stjernedrømmen i Pakistan, er Shiraz Khan nå tilbake på en norsk scene. I stykket spiller han professor Agnihotri, overlærer Arnholms Bollywood-motstykke. Shiraz sier det kan gå langt mellom jobbtilbudene, og også han savner mer variasjon i rollene som tilbys. – Det er vanskelig å få roller. Du må gjerne vente et halvt år, et år før det dukker opp en rolle, og da er det gjerne som pakistaner eller asiat, sukker Shiraz.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78