Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. mars 2000 kl 20.30 Barmeny

Barmeny (ttv)


NRK1 torsdag 30. mars kl 20.30
Barmeny

Sjømat på Færøyene

På Færøyene møter Lars Barmen den livlige og matglade skipper Birger Enni på skuta Nordlysir. Sammen serverer de sjømat og skalldyr på færøysk vis.

Råmarinert sjøkreps
8 sjøkreps
4 ss olivenolje
saften av 1/2 sitron
200g assortert tang
salt og pepper

Kok sjøkrepsene i lettsaltet vann i 15 sekunder.
Ta dem opp og knekk av halene. Plukk av skallet og del kjøttet i pene skiver. Legg det pent utover tallerkener og drypp over olivenolje og sitronsaft.
Legg tang og klørne av krepsen tilbake i kokevannet og server sammen med krepsetartaren.
Kvern salt og pepper over.

O-skjell med sukkertare
300g sukkertare
2 ss olivenolje
evt. 1 ss sukker
salt og pepper
8 O-skjell
evt.gressløk til pynt

Kutt sukkertare i grove biter og fres den i olje i en stekepanne. Smak til med evt. sukker, salt og pepper.
Åpne O-skjellene. Ta ut gjellene og føttene og varm dem i stekepannen sammen med sukkertaren.
Pynt med evt.gressløk.

Sjømatgryte på skjærebrennerwok
400g flyndrefilet uten skinn
3 poteter
1/2 kålrot
2 gulrøtter
3 ss olivenolje
1/2 purreløk
1/2 flaske mørkt øl
2 1/2 dl fløte
4 kamskjell eller 12 haneskjell
200g pillede reker
300g krabbeklør
100g havsalat
1 ss karripulver
salt og pepper

Skjær flyndrefileten i fingertykke strimler.
Skrell og kutt poteter, kålrot, purreløk og gulrøtter i skiver.
Varm en wok eller stekepanne og tilsett olivenolje. Tilsett grønnsakene og fres videre i 2 minutter.
Tilsett øl og kok videre i 3 minutter, ha i fløten og kok opp.
Rens kamskjell eller haneskjell og tilsett i gryten sammen med reker og flyndrefiletene.

Kok opp på nytt og tilsett krabbeklør og havsalat og trekk videre i 1 minutt.
Smak til med karripulver, pepper og salt.

Færøysk dypvannskrabbe
1/2 løk
3 hvitløkfedd
800g krabbehus av færøysk eller norsk krabbe
3 ss soyaolje
3 ss grovmalt svart pepper
4 ss østerssaus

Kutt løken og hvitløken fint. Del krabbehusene i grove biter.
Varm en stekepanne med olje og legg i krabben. Stek bitene gylne.
Tilsett løk, hvitløk og svartpepper og stek videre i 2 minutter. Tilsett østerssaus og vend bitene i denne. Server umiddelbart.

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilder
Lars Barmen (t:v) om bord på skuta til Birger Enni på Færøyene.

Det finnes alltid plass for matlagning der Lars Barmen er.

Egenprodusert matprogram
Programleder: Lars Barmen
Regi: Torbjørn Morvik og Bjørn Holmgren
Pressekontakt: Anna- Marie Normann, tlf. 23 04 78 53