Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. januar 2005 kl 22.55 Ekstrasending fra verdensrommet

Direkte fra månelanding ved Saturn

Astronom Knut  Jørgen Røed Ødegaard følger med på Huygens landing på Titan i kveld (Foto: NRK)
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard følger med på Huygens landing på Titan i kveld (Foto: NRK)
Etter 25 års planlegging og 7 års reise gjennom solsystemet har romsonden Huygens endelig kommet fram til reisens mål - Saturns mystiske måne, Titan. I dag skrives det romfartshistorie når de første signalene fra Huygens ferd gjennom Titans atmosfære kommer tilbake til Jorden. Vil den lykkes? I studio kommenterer astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard sammen med programleder Marianne Moen.

Dette er ett av de største romprosjektene noensinne, reisen fra Jorden og ut dit har tatt sju år, og fredag ettermiddag lander sonden Huygens på den merkelige månen. Astronomene vet allerede litt om Titan, nemlig at den har atmosfære. Forskerne tror at forholdene på Titan ligner på forholdene på Jorden, for millioner av år siden. Sånn sett er dette en tidsreise tilbake til begynnelsen på alt - og kanskje finnes svaret på livets gåte på Titan?

Etter at romsonden har landet, har den et par timer på seg til å informere oss om hva den oppdager før kontakten er brutt for alltid.

Når disse signalene når Jorden i kveld, sender romfartsorganisasjonene ESA og NASA ut de første bildene.

NRK2 sender hendelsen direkte, og våre fremste romfartseksperter er med og forklarer hva som skjer.

Gry Molvær fra Schrödingers katt har besøkt den Europeiske romfartsorganisasjoner ESA i Darmstadt i Tyskland og innslag derifra vil komme i sendingen.

Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Pressekontakt: Erik Bull, tlf: 73881661/99599760