Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. mai 2009 kl 21.00 Eurovision Song Contest 2009: Finale

Endelig finale!

Alexander Rybak står i spissen for underholdningen denne kvelden, og Synnøve Svabø og Per Sundnes kommenterer. (Foto: Ole Kaland / NRK)
Alexander Rybak står i spissen for underholdningen denne kvelden, og Synnøve Svabø og Per Sundnes kommenterer. (Foto: Ole Kaland / NRK)
I to semifinaler har 20 land kjempet seg til plass til finalen som sendes i en europeisk direktesending fra Olimpiyski Indoor Arena i Moskva. 25 finalister står i kveld på scenen, og forhåpentligvis er Alexander Rybak en av dem!

Hvilke 20 land som har kvalifisert seg til finalen vet vi ikke før de to semifinalene er gjennomført tirsdag 12.mai og torsdag 14.mai. Kun England, Tyskland, Frankrike, Spania og fjorårets vinner Russland er sikre i finalen som forhåndskvalifiserte nasjoner. Totalt står 25 bidrag på scenen i arenaen som er forventet å bli fylt opp av 16.000 elleville publikummere.

Regler for å stemme
I finalen er reglene for stemming todelt. 50% av stemmene avgjøres av publikumsstemmer per telefon og sms. Den andre halvparten vil avgjøres av en profesjonell jury i hvert land som består av fem personer. De fem personene i den norske juryen offentliggjøres lørdag 16.mai på nrk.no/mgp.

Norway – 12 points!
For både folkejuryen og den profesjonelle juryen vil poengsystemet være slik det alltid er i Eurovision Song Contest, med poengkategorier fra 12, 10 og 8-1 poeng. Alle de 42 landene som har deltatt i begge semifinalene kan stemme i finalen, og landet som får flest poeng vinner.

Rekkefølgen og telefonnummer
Rekkefølgen for hvordan finalistene skal opptre, trekkes umiddelbart etter de to semifinalene. Denne rekkefølgen vil også avgjøre hvilke telefonnummer det norske publikum kan ringe eller sende melding til for å stemme, og vil informeres om på tv-skjermen under sending.

Lykkehilsener og oppkjøring!
Synnøve Svabø kommenterer showet fra den norske kommentatorboksen, med Per Sundnes på siden som kunnskapsrik sidekommentator. Få også med deg forprogrammet før finaleshowet, der vi følger Alexanders dager fram til finalen, og får høre lykkehilsener fra mange kjente ansikter!

Samproduksjon EBU (2008)
Prosjektleder NRK Underholdning: Stian Malme
Norsk kommentator: Synnøve Svabø og Per Sundnes
Pressekontakt: Mette Kamilla Skjong og Anja Nylund Hagen, tlf: +47 95 27 9139
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900

Blir også sendt i morgen kl 19.30 på NRK3.

Ad presse:
Bilder av alle artistene kan lastes ned herfra: www.eurovision.tv/page/press/photo-downloads


LENKER
  • nrk.no/mgp 
  • www.eurovision.tv/page/press/photo-downloads