Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. november 2005 kl 21.30 Jazz!

Motstandsjazz

Charlie Parker –
Charlie Parker – "Bird" introduserer bebopen i serien " Jazz!". (Foto: NRKs billedarkiv)
I et krigsherjet Europa er jazz forbudt på det strengeste, takket være nazistene. Men store musikere som Django Reinhardt fortsetter å spille. Og i USA etablerer Charlie Parker en ny stil innen jazzen: Bebop.

Men for mange svarte amerikanere klinger jazzen hult. Samtidig som Benny Goodman og Artie Shaw underholder troppene i Europa med swingjazz, finner de det motbydelig at de kjemper for å vinne tilbake de samme rettighetene for europeerne som de selv er fratatt hjemme i USA.

Bebop og rythm’n blues
Sammen spiller Charlie "Bird" Parker og Dizzie Gillespie inn "Ko-Ko", og en ny stil innen jazzen er født. Straks amerikanerne hører den, er jazzen forandret for alltid.

Bebop er musikk med fingeren på tidens puls. En annen musikkstil som ungdommen snart kommer til å hengi seg til, er rythm’n blues. Altsaksofonisten Louis Jordan er den som initierer stilen. Med en liten backinggruppe og seg selv som solist gjengir Jordan en sound som kommer fra comboen på gatehjørnet.

Mer om serien
Jazzen ble til på tusen steder, men det var i New Orleans den ble født tidlig på 1800-tallet, fordi dette var den mest musikalske og den mest kosmopolitiske av alle amerikanske byer. Filmregissøren Ken Burns’ dokumentarserie "Jazz!" tar oss med inn i jazzens verden – gjennom 12 deler – like fra røttene og helt inn i vårt årtusen.

Amerikansk dokumentarserie i tolv deler (2003)
Originaltittel: Jazz: A Series by Ken Burns
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer: http://www.pbs.org/jazz/