Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. juli 2000 kl 22.00 Dok 22: Krig i Europa

Dok 22: Krig i Europa (t)

NRK1 mandag 31. juli kl 22.00
Dok 22: Krig i Europa (2:3)

Nølende krigsstart

I det andre programmet i den britiske serien om Kosovo-konflikten fortelles det om hvordan krigen ble utkjempet. Etter at bombingen av serbiske mål var i full gang, klarte fortsatt ikke politikerne i Washington og de øvrige 18 NATO-landene å enes om en strategi for hvordan krigen skulle vinnes.

General Mike Short, som hadde kommandoen over NATOs luftstyrker, er en av dem som intervjues. Han mener at ønsket om unngå splittelse i alliansen ble viktigere enn å vinne krigen.
- Jeg tror ikke det gikk opp for alle lederne at bombingen kunne komme til å vare. De trodde at det eneste NATO behøvde å gjøre, var å \"demonstrere besluttsomhet\", sier han.

I løpet av krigens første dager flyktet mer enn en halv million av Kosovos innbyggere mot grensen. Krigen var i ferd med å bli en katastrofe for NATO. Etter ti dager ble flyangrepene rettet mot Beograd, noe som innebar en enda større belastning på samholdet i alliansen. Beslutningene om hvilke mål som skulle angripes, ble gjenstand for lange overveielser.

Mens Milosevic nektet å gi etter, og drapene og den etniske rensingen holdt fram med uforminsket styrke på bakken, fortsatte NATO å angripe serbiske mål fra 15.000 fots høyde. Sivile tap var uunngåelige, blant annet måtte NATO forklare hva som skjedde da en pilot tilintetgjorde en flyktningkolonne i Kosovo.

Markeringen av alliansens 50-årsjubileum ble naturlig nok ingen storslått feiring, men et toppmøte om krigen på Balkan. Det store spørsmålet her var hvorvidt NATO skulle fortsette luftkrigen eller sette inn bakkestyrker.

Om serien
Denne britiske dokumentarserien gir et førstehånds innblikk i historien om Kosovo-krigen. Hva var det som ledet fram til NATOs flyangrep på serbiske mål, hvordan ble krigen utkjempet, og hva ble oppnådd? Både de som planla og deltok i krigen - og de som ble ofre for den - kommer til orde.

Serien bygger på hundrevis av timer med nyhetsopptak, private videoopptak fra mennesker som sto midt oppe i krigen, bilder fra NATOs egne arkiver og ikke minst intervjuer med politiske og militære ledere, diplomater, soldater og sivile fra begge sider av konflikten. Noen av de sentrale aktørene vi får møte er den britiske statsministeren Tony Blair, USAs utenriksminister Madeline Albright, NATO-generalene Wesley Clark og Sir Mike Jackson, og USAs fredsmekler Richard Holbrooke.

Kommentator og manusforfatter er Michael Elliott, som er journalist i Newsweek International.

NRK1 mandag kl 22.00

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: War in Europe
Skrevet og presentert av Michael Elliott
Produksjon: MBC i samarbeid med WGBH/Frontline for Channel Four
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51