Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 16. august 2002 kl 19.55 Villdyra kommer

Slektsbånd


I Etiopia for 3,2 millioner år siden var landskapet formet av buldrende fosser, elver, store sletter med gress og skoger. Blant villdyrene finner vi sebra, gaseller og enorme elefanter med innovervendte snabler. Men inne blant trærne lever den mest fascinerende arten av dem alle.

Det har utviklet seg en type ape som ikke bare tilbringer mye tid på bakken, men også viser tydelige tegn på tidlig menneskehet. Denne apen kan gå på to bein.

Arten heter Australophithecus, og det er svært sosiale dyr som lever sammen i grupper på mellom 10 og 30 individer. Blant dem vi skal møte i kveld er den eldste av hunndyrene død, og det gjør alle urolige. Hierarkiet i gruppen er viktig, og nå er balansen forstyrret. Verst er det for den dødes lille unge som nå går en uventet skjebne i møte.

Det er mange farer som truer. En annen gruppe Australophithecus er flere i antall og tvinger ”våre venner” til å trekke seg fra sitt territorium. På flukt over enorme sletter har de ingen steder å gjemme seg. I skyggene lurer Dinofelis.

Om serien
Er du blant de mange som ble hektet på BBCs banebrytende serie ”Dinosaurene kommer”? Da må du ikke gå glipp av sommerens storserie ”Villdyra kommer”, laget av det samme prisbelønte teamet.. Serien tar oss tilbake til en æra som nesten er glemt, da pattedyrene etterfulgte dinosaurene som jordens herskere. Serien starter for 49 millioner år siden, 15 millioner år etter at dinosaurene døde ut, og går fram til istiden for 30.000 år siden.

”Dinosaurene kommer” ble en av tidenes største tv-suksesser, fulgt av 400 millioner seere i over 45 land. Fortsettelsesserien ”Villdyra kommer” bygger på den samme unike kombinasjonen av naturfilm, nye vitenskapelige funn og banebrytende animasjonsteknologi.

Omfattende produksjon
Mer enn 30 forhistoriske dyr blir gjenskapt i serien, blant annet med hjelp fra rundt 500 vitenskapsfolk, 17 datagrafikere og 7 dataoperatører. Den er bygget opp av mer enn 30 timer dataanimasjon og 1000 opptak med spesialeffekter.

”Villdyra kommer” er innspilt på de mest spektakulære steder over hele verden, deriblant Brasil, Canada, Indonesia, Sør-Afrika, Florida og Arizona.

Britisk naturserie
Originaltittel: Walking With Beasts
Produksjon: BBC i samarbeid med Discovery Channel, TV Asahi & BS Asahi og ProSieben
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Elisabeth Burø, 23 04 98 41/93 04 66 97

Bilde
Australophithecus er navnet på de apene som først viste menneskelige trekk ved å blant annet gå på to bein. I kveld kan du bli med 3,2 millioner år tilbake og lære mer om denne arten i ”Villdyra kommer” (Foto: BBC)


LENKER
  • Hjemmeside