Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. august 2010 kl 21.25 Landeplage: Skilles Johanne

Nå skal vi skilles, Johanne!


Hva er det som gjør at en låt nekter å dø og blir stående på musikkhimmelen? I kveldens program tar Ravi opp jakten for å finne ut hvorfor Sputniks «Skilles Johanne» fortsatt er med oss. Er det fordi Sputnik har et så gjennomført image, fordi teksten er så morsom, eller på grunn av melodiens kvaliteter?

I 1986 kom kassetten Sputnik 1 for salg. Kassetten inneholdt "Skilles Johanne", og for Sputnik ble utgivelsen startskuddet for et eventyrlig salg av over en million kassetter over disk på svært mange bensinstasjoner her til lands. Siden den gang har musikkritikere revet seg i håret, mens folk som bryr seg lite om musikkritikere har klemt Sputnik og "Skilles Johanne" stadig tettere til brystet.

Tar opp jakten
Men hvorfor har «Skilles Johanne» blitt stående? Er det fordi Sputnik har et så gjennomført image? Fordi teksten handler om skilsmisse? På grunn av melodiens kvaliteter? Eller fordi den er helt motstandsløs og perfekt i festlige lag?

Leken jakt
Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant annet Knut "Sputnik" og Vivian Storbukås, Terje Welle Busk (platedirektør), Arild Rønsen (forfatter), Dora Thorhallsdottir (samlivsterapeut), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk pianist og komponist).

En landeplage
Hvert år blir det skrevet tusenvis av nye låter. De fleste dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

Programmet er sendt tidligere.

Produsert av Dinamo (2008)
Produsent: Ingar Kristiansen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no