Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. september 1999 kl 22.30 Ruby i møte med ... USA

Ruby i møte med ... USA (t)


NRK1 tirsdag 28. september kl 22.30
Ruby i møte med...USA (1:6)

\"Forbrytelser lønner seg ikke\"

Ruby Wax er på lufta igjen, denne gang med seks nye, heftige programmer fra USA. Først ut er et møte med en noe utradisjonell sheriff som kjører sine fanger hardt og liker at de hater fengselet hans. De skal lære at \"forbrytelser ikke lønner seg\".
Sheriff Joe har både et kvinnefengsel og et mannsfengsel. De har utetelt med høye gjerder seg imellom, men det er kun 2-3 meter mellom kjønnene. Det blir ekstremt varmt i teltene om sommeren, men \"det har de bare godt av\", mener sheriff Joe. De mannlige fangene får ikke sigaretter, kaffe, ukeblader eller tilgang til tv.
- De er sexforbrytere, og hvorfor skal de få se på pornoblader da? mener sheriff Joe. Ruby Wax på sin side, undrer seg over hva de gjør med alle hormonene sine og hvordan de stakkars fangene skal få sin \"utløsning\". - Det blåser jeg i, jeg er ingen sexterapeut, sier sheriff Joe.

Kvinner i lenker
I kvinnefengselet står jentene opp klokken 05.00. De sminker seg ved å gni av trykksverte fra ukeblader - de har nemlig lov til å lese ukeblader. Her er det har hard jobbing fra morgen til kveld. Jentene får fotlenker og blir kjørt ut for å plukke søppel fra offentlige veier. Ruby tar del, og får selv på seg fangedrakt og lenker. Den myndige 150 kilos kvinnelige fangebetjenten Sunday, holder overoppsyn, og har beltet fullt av våpen, walkie talkie og nistepakker. Finner de kvinnelige fangene sigarettsneiper, lightere eller narkotika, skal det straks overleveres Sunday.
Etter søppelplukking er det begravelse som står på dagsordenen. En mannlig fange uten familie og venner, blir senket i jorden og kvinnenes oppgave blir å spa ham ned. Denne seremonien utløser sterke reaksjoner hos enkelte av dem. En kraftig negerjente gråter hysterisk og legger seg i bakken. Hun sliter med enorm skyldfølelse fordi babyen hennes døde som følge av at hun selv var helt neddopet på narkotika. Begravelsen blir en påminnelse for mange av dem om hvor ensomme og familie- og venneløse de egentlig er. Ruby Wax kan ikke dy seg og avslutter seremonien med en treffende replikk: \"girls, maybe crime does\'nt pay after all\".

NRK1 tirsdag kl. 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Ruby Wax blir disiplinert av den kvinnelige fengselsbetjenten Sunday.

2. Rubys første møte med USA er i et kvinnefengsel utenom det vanlige.

Innkjøpt serie - NRK Underholdningsavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Prosjektleder: Niels Bierge