Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 lørdag 16. mai 2009 kl 19.30 Tingenes tilstand

Samlingsstund

Petter Schjerven er programleder for tingenes tilstand (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven er programleder for tingenes tilstand (Foto: Ole Kaland, NRK)
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten om det er på Barbiedukker, forgassere, Simpsonseffekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser. I det første programmet tar programleder Petter Schjerven oss med tilbake til barndommen. Det er nemlig i barndommen mange begynner å bli samlere, og derfor har mange av eierne et nostalgisk forhold til samlingene sine.

Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast, har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Det er umulig å være samler uten å samle kunnskap om tingene, og derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Første program
En av de første imponerende samlingene vi får se er Michael Peters på 600 000 legoklosser. Han har bla bygget Katharinapalasset/Vinterpalasset i St.Petersburg av noen av legoklossene sine. Det har resultert i et bygg på hele 6,5 meter der man ikke har lov til verken å pusse, file eller male legoklossene for å tilpasse. I tillegg til dette, har han et helt rom fullt av lego.

Vi møter også familien Sirnes fra Rogaland som samler på Pez figurer. Sukkertøyene ble kalt PEZ av det tyske ordet pheppermintz. PEZ kom først i små metallbokser, senere i dispensere som så ut som lightere. Men i 1952 tok Haas PEZ med til USA hvor dispenserene fikk hoder, og salgstallene gikk til himmels. Familien fra Sirnes har over 3500 figurer, noe som gjør samlingen deres til en av Skandinavias største.

Apachesykkelen var for mange gutter på 70-tallet den tøffeste sykkelen man kunne ha. Vidar Henning Hansen kom over en Apachesykkel på et loppemarked for noen år siden, den vekket minner fra barndommen som har resultert i en pen samling apachesykler. Vi møter også Endre som samler på My Little Pony, og kan konstantere at barndommen er kilde til mange gode nostalgiske samlinger.

Programmet er sendt tidligere

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt:Karoline Berg 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)