Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 16. februar 2002 kl 22.00 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Det meningsløse 2001

2001, en meningsløs odyssé?


Var 2001 en meningsløs vandring, eller var det året da den samfunnskritiske debatten våknet igjen? Kanskje må vi til de gamle menn for å finne sterke meninger om dette?
- Hva er vel mer meningsløst i et samfunn enn meningsløse personer? spør Ole Kopreitan. Nei-til-atom-våpen-generalen har prøvd å vedlikeholde nordmenns samfunnsengasjement fra 60-åra og frem til i dag. Fra sin barnevogn i Karl Johan hvor han selger buttons med sterke meninger på, observerer han at det bare blir flere og flere meningsløse personer.

I filmen ”Det meningsløse 2001” (Fakta på lørdag) står folk som Ole Kopreitan, Gunnar Stålsett, Berge Furre og Kåre Willoch fram med synspunkter på et år vi langtfra er ferdig med. ”Det meningsløse 2001” er laget av Frode M. Skog og Lars Karelius Noer, som prøver å finne ut hvilken vei det politiske engasjementet tok i året som gikk.

Riksvalg og Big Brother
Det er altså gamle politiske ringrever som er våre veivisere gjennom fjorårets merkedager i Fakta på lørdag. Et år som utmerker seg ved at over 800 000 nordmenn med stemmerett ikke fant det bryet verdt å velge. Monn var det fordi valget dreide seg mest om privatøkonomiske spørsmål? Men samtidig sendte vi 5,7 millioner stemmer inn til TVNorge for å kåre vinneren i Big Brother-finalen!

Folk ropte på Ramsy og på Mette-Marit, men ristet på hodet over steinkastende demonstranter i Gøteborg.

Og så kom 11. september –

Politikk ikke trendy?
Ole Kopreitan sto i spissen for den legendariske Madserud-aksjonen i 1964, da demonstranter stoppet en tenniskamp mellom Norge og Sør-Afrika ved å kaste tennisballer ut på banen. Men mye har forandret seg siden da. Det er ikke lenger trendy å gå på politiske møter eller være sekretær i en kamporganisasjon.

Gøteborg og Genova
- Kanskje historikarane vil sei at 2001 var det året da den samfunnskritiske debatten vakna igjen, sier Berge Furre. Historikeren, teologen og politikeren Berge Furre holdt en flammende åpningstale da Attac Norge ble stiftet i mai 2001, men må samtidig innse at Gøteborg og Genova ble mer symbol på vold og anarki enn en folkereisning mot de globale markedskreftene.

Føyelige politikere
- Politikerne bøyer seg for lett, de aksepterer en utvikling som de burde reagere mot, sier Kåre Willoch. Den tidligere Høyre-statsministeren mener dagens politikere mangler selvtillit og tror bare et nytt parlamentarisk system med færre partier kan redde demokratiet.

Paven midt imot
- Det mest meningsløse i 2001 var de glimt jeg fikk av Big Brother, sier Gunnar Stålsett. Biskopen i Oslo snakket både media, paven og politikere midt i mot i året som gikk. I valgkampen ble han så rasende som en biskop kunne bli da partiene kun fokuserte på at velgernes lommebøker skulle bli så tykke som mulige.

Mannen, ikke ballen
- Jeg tror personfokuseringen bidrar til at folk blir lei hele greia og lar være å stemme, sier Lars Jacob Krogh. NRK-pensjonisten gir media og sine tidligere kollegaer skylden for den lave politiske interessen i samfunnet. For første gang siden 1965 måtte Krogh se valgsendingene utenfor NRK-studioene.

Innkjøpt program
Produsenter: Frode M. Skog og Lars Karelius Noer
For mer informasjon: Frode M. Skog, tlf. 97 53 52 73; Lars Karelius Noer, tlf. 90 98 52 31
Kontaktperson i Programinnnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. - Hva er vel mere meningsløst enn meningsløse personer – som det finnes bøttevis av, sier Ole Kopreitan. (Foto: Lars Karelius Noer)

2. - Det mest meningsløse i 2001 var de glimt jeg fikk av Big Brother, mener biskop Gunnar Stålsett. (Foto: Frode M. Skog)

3. - Kanskje historikarane vil sei at 2001 var det året da den samfunnskritiske debatten vakna igjen, observerer Berge Furre. (Foto: Lars Karelius Noer)

4. - Politikerne bøyer seg for lett, de aksepterer en utvikling som de burde reagere mot, innvender Kåre Willoch. (Foto: Lars Karelius Noer)