Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. november 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Politiske avvikere 1977-1981

Den kalde krigen: Politiske avvikere 197

NRK2 tirsdag 30. november kl 20.35
Den kalde krigen: (19:24) Politiske avvikere 1977-81

Opposisjonell uro i Øst-Europa

De mest blodige konfrontasjoner mellom stormaktene i øst og vest ble på slutten av 70-tallet avløst av en økende innenrikspolitisk uro i de østeuropeiske landene. Først og fremst i Tsjekkoslovakia og Polen.
Da Jimmy Carter i januar 1977 ble innsatt som president, fremmet han to krav: Han ville fremme respekten for menneskerettighetene, og han ville presse på for ytterligere nedskjæring av antall atomvåpen.
Men i Sovjet var det fremdeles inngrodd uvilje og skepsis til Carters utspill. Kremls aldrende leder, Leonid Bresjnev, var ingen stor beslutningstaker. Dessuten hadde Politbyrået et åpenbart indre maktpolitisk problem. Hver og en av Politbyråets medlemmer arbeidet for seg og sitt, i stedet for å gå samstemt ut til opinionen.
Den sovjetiske invasjonen i Afghanistan satte et foreløpig punktum for avspenningspolitikken. Amerikanerne fikk også sin ydmykelse ved gisseldramaet i Iran. I 1980 overtok Ronald Reagan jobben i Det hvite hus.
Den største utfordringen for verdenskommunismen dukket for alvor opp i Polen. I 1980 ble Polen kastet ut i en økonomisk krise, og da regjeringen ville øke matvareprisene, gikk verftsarbeiderne i Gdansk til noe så hårreisende som streik. Fra Gdansk spredde kravet seg til store deler av landet. Det var tid for politiske innrømmelser.
Polens nye folkebevegelse skapte mye bekymring i Moskva, og det gikk ikke bedre enn at lederen for Solidaritet, Lech Walesa, ble arrestert. Da sa han: Med denne arrestasjonen har dere underskrevet deres egen dødsdom. Han fikk rett!

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen \"En verden i krig\". Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 tirsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41