Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. september 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Krigsbruder

Krig og kjærlighet

Isabella Forsbom elsker sekkepiper og drar ofte hjem til Skottland på besøk, selv om Norge har vært hjemlandet hennes i 58 år. (Foto: NRK)
Isabella Forsbom elsker sekkepiper og drar ofte hjem til Skottland på besøk, selv om Norge har vært hjemlandet hennes i 58 år. (Foto: NRK)
Isabella Forsbom møtte sin norske mann i Storbritannia under 2. verdenskrig. Da det endelig ble fred, ble hun med ham til Norge. Vi følger henne tilbake til hjembyen Aolla i Skottland der hun møtte sin Erling for 60 år siden.

Norske menn som flyktet under 2. verdenskrig ble tatt godt i mot i Storbritannia. Mens de tjenestegjorde i handelsflåten, marinen, hæren eller flyvåpenet ble de også kjent med lokalbefolkningen, og dans med jentene kunne ende med både giftermål og barnefødsler.

Nygift i fremmed land
Det finnes ingen statistikk på hvor mange krigsbruder som Isabella som kom til Norge, men forfatter og historiker Guri Hjeltnes antar at i overkant av 2 500 britiske jenter kom til Norge i årene etter krigen. De fleste fikk en tøff hverdag. Mennene tjenestegjorde som regel fortsatt til sjøs eller et annet sted i landet, og de færreste av jentene kunne norsk. I etterkrigstiden var det knapt med det meste, og jentene måtte ofte bo hos svigerfamilien. I flere byer ble det dannet egne klubber hvor de britiske jentene kunne møtes. Mens noen ga opp og reiste hjem, klorte de fleste seg fast i det nye hjemlandet sitt.

Reiser ofte tilbake
Isabella Forsbom reiser tilbake til Skottland så ofte hun kan, selv om hun så langt har hatt 58 gode år i Norge. Hele 18 jenter fra den lille kommunen Clackmannanshire giftet seg med nordmenn under og rett etter krigen. Under sitt besøk møter Isabella to av venninne sine – Elisabeth "Betty" Bakken som har bodd i Clackmannan hele livet, og Georgina Bjønnes som flyttet tilbake til hjembygda etter 25 år i Larvik.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Merete Kildahl
Prosjektleder: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252