Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. februar 2006 kl 19.55 Faktor: Bobfantomet

Norges galeste idrettsutøver?

Tommy Aanesen drømmer om en plass som eneste bobkjører i den norske OL-troppen. (Foto: Norwegian Multimedia AS)
Tommy Aanesen drømmer om en plass som eneste bobkjører i den norske OL-troppen. (Foto: Norwegian Multimedia AS)
Denne uka står verdens sprekeste menn og kvinner på startstreken i Torino for å kjempe om OL-gull. Tommy Aanesen (29) fra Gjøvik, Norges eneste bobsleigh-kjører, har hatt OL som mål i ti år, men kampen er tøff.

I kveldens Faktor får du historien om Norges kanskje galeste og mest ensomme idrettsutøver, som helt alene setter familie, liv og alle sparepengene sine på spill for et nesten uoppnåelig mål: Å bli Norges eneste bobkjører i OL i Torino. Ingen tror drømmen hans vil gå i oppfyllelse, bortsett fra Tommy Aanesen selv.

Mangler mannskap og penger
- Jo mer motstand jeg får, jo mer fandenivoldsk blir jeg for å oppnå OL-drømmen, sier Tommy Aanesen. Han har en gammel rusten bob, men det er også alt han har. Han mangler både mannskap – altså den nødvendige bremseren – og penger, sponsorer og meier.

– Nå er snart pengepungen tom. Og kona er vel i ferd med å skifte lås i ytterdøra, sier han. I skyggen av de andre kjente vintersportsutøverne kjemper han en ensom kamp mot klokka. Hvis han lykkes, kan han sikre seg OL-billett i siste liten, bare noen dager før mesterskapet. Vil drømmen om OL gå i oppfyllelse?

Tok pusten fra filmskaperen!
Det blir en fartsfylt og annerledes dokumentar om en mann som nekter å gi seg, som bokstavelig talt tok pusten fra filmskaperen.

- For å komme så tett på Tommy som mulig, ble jeg også med i bob’en hans, forteller programskaper Arve Stallvik. – Det angret jeg på allerede etter fire svinger. Lungene ble tømt for luft og kroppen så ut som et fargekart.

Arve Stallvik i Norwegian Multimedia AS har fulgt Tommy Aanesen sving for sving fram mot OL. – Jo mer innsikt jeg fikk i sporten og hva som kreves av Tommy for å nå målet, jo mindre skjønte jeg av hvorfor i all verden han legger ned så mye krefter i denne drømmen.

Innkjøpt norsk dokumentar (2006)
Programansvarlig: Arve Stallvik
Produsert av: Norwegian Multimedia AS
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52