Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. september 2007 kl 19.30 Schrödingers katt

Om klima i India, Kina og Sverige

India må finne sin egen vei i klimaspørsmålet, sier dr. Rajendra Pauchauri i kveldens
India må finne sin egen vei i klimaspørsmålet, sier dr. Rajendra Pauchauri i kveldens "Katta" (Foto: NRK)
En spennende sending fra "Katta" i kveld: Vi skal til India og Kina og snakke om klimaspørsmål, og vi møter selveste Göran Persson som tør å ta Kyoto-avtalen på alvor.

- India må finne sin egen vei i klimaspørsmålet, sier dr. Rajendra Pachauri, - for det vil være det reneste selvmord for dette landet om det skulle forsøke å følge den vestlige standard om velstand og utvikling.

India står overfor formidable utfordringer. Økonomien har vist seg raskt voksende – og landet regner med, i løpet av få år, å være en supermakt på høyde med USA. Samtidig sliter landet med en enorm fattigdom.

Pachauri har i snart 6 år ledet arbeidet i IPCC, FNs klimapanel. Han ser med bekymring på at de rikeste i India forsøker å kopiere livsstilen i Europa og Amerika. Utfordringen knytter seg til hvordan fattigdomsproblemene skal løses, samtidig med at økonomien fortsatt kan vokse. Til dette kreves produksjon av energi med sterke begrensninger om utslipp av klimagasser.

Schrödingers katt har møtt Rajendra Pachauri i New Dehli. Her er han direktør ved institusjonen TERI – en av landets største produsenter av teknologi for klimavennlige tiltak på den indiske landsbygda. Pachauri er en sann norgesvenn, og inviterer med entusiasme både myndigheter, forskere og næringsliv til å engasjere seg i Indias store utfordringer.

Kina
Hva skjer med klimaet dersom 1,3 milliarder kinesere begynner å leve som oss i vesten? Det spørsmålet har man stilt seg lenge, og nå begynner det å skje.

35 år gamle Shu Liang er dataingeniør, jobber i et internasjonalt selskap og tilhører Kinas voksende middelklasse. Han dusjer hver dag, har aircondition, HD-TV og bil. Han mener alle kinesere skal få mulighet til et godt liv, men tør ikke tenke på konsekvensene hvis alle lever som han.

Klimaforsker Frode Stordal jobber med overvåking av klimagasser i Kina og mener det nå haster med CO2-rensing på kullkraftverkene i Kina. - Jeg håper det vil skje. Det haster mer enn det mange liker å tenke på.

Göran Persson
Den vestlige verden mangler politikere som tør å ta Kyoto-avtalen på alvor og virkelig satse på nye løsninger for en mer klimavennlig klode. Den nylig avgåtte svenske statsministeren Göran Persson er et hederlig unntak.

Når det gjelder å iverksette klimakutt i et vestlig land, er han nærmest makeløs: Som statsminister staket han ut en modig og offensiv klimapolitikk som innebærer strengere co2 kutt enn det Kyoto-avtalen krevde. Co2-utslippene i Sverige er nå drastisk redusert - samtidig som landet har hatt økonomisk vekst.

På en utekafè i Gamla Stan forteller Persson om sine valg og hva han mener Norge bør gjøre for å bli en mer klimavennlig nasjon.

Egenproduksjon fra Program riks, Tyholt
Programleder: Eivind Grimsby Haarr
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565 e-post.
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47,
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no
LENKER
  • Hjemmeside