Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 8. november 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Kvinnekamp

Folkets århundre: Kvinnekamp (ttv)

NRK2 mandag 8. november kl 21.05
Folkets århundre (22:26) Kvinnekamp

Likestilling på dagsordenen

Umiddelbart etter 68-ernes opprør mot autoritetene, fulgte en kvinnekamp som mobiliserte en stor del av befolkningen i den vestlige verden. Denne gangen sto langt mer enn stemmerett på feministenes dagsorden.
Nå ville jentene sloss for rett til arbeid utenfor hjemmet og for lik lønn. Dessuten ble det formulert krav om full likestilling i ektesengen. Det mannsdominerte samfunnet fikk så mange spark både foran og bak at smertene ennå ikke har gitt seg, 30 år etter.
Utenfor Vesten reagerte man delvis med forferdelse på den nye kjønnskampen. Urgamle fordommer og religiøse påbud stoppet feministene i en lang rekke land.
Enkelte regimer gikk den stikk motsatte vei, ved blant annet å stimulere reaksjonære strømninger i befolkningen. Man viste til Vestens problemer med kjernefamiliens ukrenkelighet, og hvordan fundamentale moralverdier krakellerte i kjølvannet av kvinnekampen.
I kveldens BBC-rapport fra vårt turbulente århundre får vi blant annet gjensyn med Israels statsminister Golde Meir, og vi får se opptak av massedemonstrasjoner i USA og Europa for fri abort og nye skilsmissereformer.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over
hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt NRK1 1.2.99

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123