Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. desember 2004 kl 19.55 Det største i verden

Kjærlighet og store drømmer

Herborg Kråkevik har hovedrollen som
Herborg Kråkevik har hovedrollen som "Petra" i filmen "Det største i verden", som er basert på Bjørnstjerne Bjørnsons roman "Fiskerjenten" (Foto: Erik Aavatsmark/Norsk Film as)
Fiskerjenta Petra roter seg bort i problemer og må flykte fra hjemstedet sitt. Hun blir tatt i nåde hos prosten, men Petras løgner gir henne snart trøbbel igjen. Herborg Kråkevik spiller hovedrollen i filmen som er fritt basert på Bjørnstjerne Bjørnsons roman.

Romanen "Fiskerjenten" av Bjørnstjerne Bjørnson ble foreslått filmatisert for mange år siden, men det var ikke før regissør Thomas Robsahm kom på banen at Norsk Film as endelig begav seg ut på prosjektet.

Den lidenskapelige og drømmende, men viltre ungjenta Petra må flykte fra hjemstedet sitt mens hjemmet hennes blir rasert av rasende medbygdinger. Etter hvert får vi vite grunnen – Petra har forlovet seg med ikke mindre enn tre av byens menn på samme tid.

Løgner
På vei mot Kristiania havner hun på en Prestegård, der danske prost Holmsen og hans datter Signe lar henne få bli værende. De blir snart glade i Petra, men alt jenta sier er løgn og skjuler en problematisk fortid.

Gjennom en rekke tilbakeblikk får vi stadig vite mer om hva som har skjedd. Petra får problemer med å holde sannheten unna, og det nære vennskapet mellom henne og Signe blir i tillegg satt på en hard prøve når de viser seg at de to elsker samme mann.

Fornuft og følelser
"Det største i verden" har både romantiske og komiske elementer. Filmen fokuserer på en tidløs konflikt; valget mellom kjærlighet og ønsket om å virkeliggjøre en karriere. I Petras tilfelle er det drømmen om å bli en stor teaterstjerne som splitter henne i det som er forventet av henne og det som er en inderlig drøm.

Norsk spillefilm fra 2001
Med bla. Herborg Kråkevik, Kirsti Stubø, Henrik Mestad, Thomas Hanzon, Jesper Langberg, Hildegunn Riise, Mads Ousdal og Benedikte Hansen
Regi: Thomas Robsahm
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 72 36