Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. desember 2001 kl 22.30 Kunst nå

En verden av perler

På Henie Onstad kunstsenter har Liza Lou sin utstilling akkurat nå. Hun benytter seg av ørsmå glassperler, og lager for eksempel et kjøkken i full størrelse. I Kunst nå møter vi også to avistegnere, Finn Graff og Siri Dokken, som forteller om yrket sitt, og i Trondheim har Syndikatet for Transmediakunstnere Norge (STN) invitert over 100 kunstnere til å sende inn et eller flere kunstverk via Posten.

Et kjøkken i full størrelse dekket med millionvis av ørsmå glassperler. Kunstneren heter Liza Lou, og kjøkkenet var det første store arbeidet hun gjorde i perler. Det ble en stor suksess, og etter at det ble ferdig (fem år med perling!), har hun jobbet utelukkende med perler som materiale. Hun har perlet portretter av alle de amerikanske presidentene, en barbie-dukke i menneskelig størrelse og en typisk amerikansk bakhage.

På Henie Onstad kunstsenter er hagen og kjøkkenet stilt ut, og det er første gang disse to arbeidene blir vist samtidig i Europa. Ingerid Nordstrand i Kunst nå møtte Liza Lou mens hun monterte hagen på Høvikodden, og snakket med kunstneren om hennes plan om å perle verden.

Avistegnere
Finn Graff (Dagbladet ) og Siri Dokken (Dagsavisen) får avislesere til å trekke på smilebåndet, velte seg i skadefryd og kjenne kalde grøss nedover ryggen. Graff lager seks og Dokken fem tegninger hver uke, som kommenterer det politiske livet i inn- og utland. I tillegg leverer de portretter til avisene.

Det er den politiske kommentaren Kunst nå konsentrerer seg om. Graff og Dokken kaller ikke denne virksomheten for kunstnerisk. Det er ikke teknikken og det formmessige som står i sentrum, men formidling av dagens idé.

Videojournalistene Ninja Benneche og Odd Syse har fulgt hver sin avistegner fra morgenen til levert tegning tirsdag 20. november. Disse ble trykket i avisene onsdag 21. november.

Finn Graff og Siri Dokken er, ved siden av stadige aktualiteter i Dagbladet og Dagsavisen, også aktuelle med juleutstilling i Avistegnernes hus i Drøbak i tiden 1. desember 2001 til
6. desember 2002. Her vises/selges også arbeider av 10 andre avistegnere. I tillegg har Graff utstilt 45 tegninger i Avistegnernes hus, og det henger også faste utstillinger der.

Kunst i Posten
I Trondheim har Syndikatet for Transmediakunstnere Norge (STN) invitert over 100 kunstnere til å sende et eller flere kunstverk via Posten til ”trans-art”, et visningsrom for kunst som STN har etablert i Trondheim dette året. Over 70 kunstnere har takket ja til invitasjonen, med det resultat at STN er blitt neddynget med Norgespakker som inneholder spennende kunst.

Kunst nå har vært med på den lokale Post i Butikk, og hentet noe av all kunsten, samt vært med på monteringen av alle disse forskjellige kunstverkene. Thor Oreld har laget reportasjen.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83