Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juni 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Bjørnemannen Vitaly

Trolsk og vilt landskap på Kamtsjatka i Russland (Foto: Arne Nævra)
Trolsk og vilt landskap på Kamtsjatka i Russland (Foto: Arne Nævra)
Naturfotografen Arne Nævra fortsetter sin reise i russiske villmarker. På Kamtsjatka har han filmet laks i tette stimer og fiskende brunbjørner. Nå har han kommet til et eventyrland, med dampende og sydende kilder, lenger nord på denne halvøya på størrelse med Norge. Målet er å få filmet brunbjørn ute i dette nesten uvirkelige landskapet.

I programmet møter vi ikke bare bjørn på nært hold i fantastiske landskaper, men vi blir også kjent med en russer som har levd blant brunbjørner hele sitt voksne liv.

– Det å se Vitaly gjete bjørner som om det var sauer, var en spesiell opplevelse, sier Nævra, som selv får utrolige nærmøter med bjørn på Kamtsjatka. – Jeg har jobbet mye med brunbjørn i Skandinavia, sier Nævra. - Men sjansene for å få dem på nært hold er så mye større her på Kamtsjatka, i alle fall innenfor verneområdene, og ved de lakseførende elvene.

Mange nordmenn har for lengst reist på jaktturer til disse russiske villmarksområdene, først og fremst for å jakte bjørn eller store elgokser. Også Nævra er på jakt etter bjørn – men kun for å få dem i kamerasøkeren.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83