Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. september 2000 kl 20.10 Plantenes hemmelige liv: Overlevelse

Plantenes hemmelige liv: Overlevelse (tt


NRK2 fredag 22. september kl 20.10
Plantenes hemmelige liv (6:6)

Overlevelse

David Attenborough avslutter i kveld sin serie om plantenes hemmelige og merkelig liv med en reise til verdens fire hjørner. På hvert sted finner han planter som strever for et brukbart liv på jorda. Relativt trege, men ellers ganske lik menneskets og dyrenes kamp for tilværelsen.

I løpet av sine mange år som reporter har Attenborough møtt mange farlige dyr. Men å bli angrepet av en plante - det hadde han ikke opplevd. Men nettopp det skjedde i Arizona en dag han arbeidet med et kameraopptak. Plutselig klappet han sammen med betydelige smerter. Det viste seg at en \"jumping cholla\"-kaktus hadde hoppet rett på ham og hektet fast noen av sine meget skarpe torner.

Å overleve under ekstreme forhold
Temaet for denne siste episoden dreier seg om plantenes evne til å overleve under ekstreme forhold. I arktiske strøk er blomstene små og vakre, og de kan finne beskyttelse mellom småstein. Ja, enkelte planter kan overleve under steinens overflate, mellom krystallene!

På Mount Kenya er forholdene ganske annerledes. I 14000 fots høyde varierer temperaturen mellom tropisk varme og iskald vinter i løpet av et døgn. Også dette greier plantene å tilpasse seg. I Namibiaørkenen kan det gå flere år mellom hver regnskur, og da er evnen til å lagre vann en forutsetning for plantenes liv. Programmet viser hvor forskjellige metoder plantene bruker for å ta vare på sine livgivende vannkilder.

Planter kan tåle det meste - med unntak av menneskets herjinger. Helt fra mennesket reiste seg på to ben, har planter over hele verden blitt brent, gravd opp, hugget ned og forgiftet.
Tiden er inne for å utvikle større respekt for alt liv, deriblant også plantene. Vi er jo helt avhengige av deres eksistens, sier Attenborough med ettertrykk.

Om serien
Denne serien om plantenes hemmelighetsfulle liv er laget i løpet av nesten tre år. David Attenborough, trolig verdens mest kjente skaper av naturprogrammer, er her i sitt ess. Han fører oss inn i botanikkens verden på en måte som i høyeste grad påvirker vårt forhold til våre omgivelser. Han benyttet meget avansert fototeknikk for å nå fram til ønsket resultat.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt på NRK1 29.10.95 og 23.8.98

Naturserie fra BBC (1995)
Originaltittel: The Private Life of Plants
Presentert av David Attenborough og Hans Christian Alsvik
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

Bilde
Blomstrende ørken i Sør-Afrika etter regnet.