Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. oktober 2006 kl 22.00 Dok1: Å leve i et minefelt

Miner overalt

An Vi har åtte døtre og de må dyrke mat på minelagt jord for å overleve. (Foto: VideoMaker A/S)
An Vi har åtte døtre og de må dyrke mat på minelagt jord for å overleve. (Foto: VideoMaker A/S)
Da Marit Gjertsen begynte arbeidet med dokumentaren fra Kambodsja, oppfattet hun det som om minene i landet lå skjult i avgrensede felt. Hun trodde folk etter hvert kunne unngå dem. Nå vet hun at minene ligger overalt i skogen og på fjellet, i elva og i vannet, på stiene folk bruker hver dag og ikke minst i åkrene.

Dette forteller Gjertsen etter fire år til og fra Kambodsja for å lage dokumentaren. Hun fant ut at alle områder folk trenger tilgang til for å overleve, er minelagt. Og hun spurte seg, hvordan er det å leve i et minefelt?

Vi møter An Vi (40) som bor i den lille landsbyen Somloth. An Vi forsørger åtte døtre alene etter at mannen hennes ble drept av en mine mens han arbeidet i skogen. For å skaffe mat til ungene og seg selv, har hun begynt å dyrke jord som hun vet er minelagt.

Dør An Vi, er døtrene fortapt. Men An Vi kan ikke velge. "I dette landet må vi klare oss selv," sier hun. Hvis du er redd og bare blir hjemme, har du ingen mat å gi ungene dine."

Skjebnen vender to ganger
Ry Sok (26) rammes av det An Vi frykter. Han tråkker på en mine mens han rydder nytt åkerland. Vi møter Ry Sok mens han ligger på lasteplanet av en pickup og får assistanse av en førstehjelper fra helsesenteret. Men han mister ett bein, og livet hans blir snudd på hodet. Han er forlovet, men med bare ett bein kan han ikke forsørge en familie, og forloveden trekker seg.

Men skjebnen er lunefull – det viser seg at Ry Sok havner i en situasjon som er langt bedre enn den han var før ulykken.

I flere hundre år
Kambodsja er et av landene i verden med flest mineskadde. Nesten femti tusen kambodsjanere er skadet eller drept av landminer. Krigen er over, men fremdeles skades eller dør rundt tusen mennesker av miner hvert år.

Det finnes ingen plan for rydding av jordbrukslandet Kambodsja. Minerydding er kostbart, hovedveier og tett befolkede områder prioriteres. Utenfor blir minene liggende. Med dagens tempo i minerydding vil kambodsjanere måtte leve med miner i flere hundre år framover. An Vi og døtrene hennes må leve videre med dødstrusselen.

Norsk dokumentar (2006)
Originaltittel: Living in a minefield
Produsert av: VideoMaker A/S
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no