Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. april 2001 kl 19.30 Spillerom: Folkemusikkonsert

Spillerom: Folkemusikkonsert


NRK2 søndag 8. april kl 19.30
Spillerom: Folkemusikkonsert (2:2)

Pris til tatersangeren Elias Akselsen

I kveld vises andre del av opptaket fra 70- årsjubileumskonserten for Folkemusikktimen. Her møter vi tatersangeren Elias Akselsen, som under konserten ble utropt til vinner av NRK2 P2s folkemusikkpris. Han framfører sanger i romani-tradisjon på scenen i Store Studio. Dessuten medvirker sangeren Eli Storbekken, felespilleren Hallvard T. Bjørgum og Majorstuen Spelemannslag.

Elias Akselsen har i alle år vært opptatt av gamle tatermusikktradisjoner, men dukket for alvor opp i mediebildet da han i 1998 gav ut en CD med sanger fra denne genren. I folkemusikkpris-juryens begrunnelse heter det:

\"Elias Akselsen er tildelt NRK P2s folkemusikkpris (kr. 10 000) for sine gjennom musikalske og personlige framføringer av viser og sanger som har vært et samlende element og kjært eie for norske tatere i generasjoner. Med sine personlige erfaringer som reisende, har hans framføring en unik tyngde, innlevelse og autentisitet som gjør Elias Akselsen til en viktig musiker i norsk kulturliv. NRK P2 vil rette en takk til Elias Akselsen som på denne måten gir oss muligheten til å ta del i den sorg, smerte og glede som fremdeles lever blant norske tatere.\"

En hard oppvekst
- Jeg har hatt en hard oppvekst, reiste på landeveien til jeg var 18 år. Da fikk familien en nedlagt skole på Finnskogen å bo i. Musikken har alltid holdt taterne sammen - den og troen, forteller Akselsen i programmet.

Elias Akselsen minner oss om en kultur storsamfunnet har ignorert, men som nå sakte vinner sin rett. Og kanskje er det for sent. Elias Akselsen er redd han er den siste som kommer til å synge dette materialet.

Han lærte de reisendes sang- og musikktradisjon allerede i tidlige år rundt leirbålet, og er søskenbarn av den kjente tatersangeren Hulda Johansen som døde i 1985.

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert konsertprogram
Programleder Leiv Solberg
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 (steinar.dahl@nrk.no)

Bilde
Tatersanger: Elias Akselsen, vinner av NRK P2s folkemusikkpris. (Foto: NRK)