Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. februar 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Lunds verden

Lunds verden


Thure Erik Lunds har fått posisjon som en av vår samtids mest løfterike og nyskapende forfattere. Bokprogrammet møter forfatteren i hjemmetraktene og ser på hans forfatterskap.

Thure Erik Lund ble født i 1959 og debuterte i 1992 med novellesamlingen "Tanger", som han fikk Tarjei Vesaas` debutantpris for. Siden har han utgitt tolv bøker som spenner fra noveller og essays til romaner. Han har fått en rekke priser, senest Aschehougprisen i 2009. I juryens begrunnelse heter det bl.a. "Det er et gjennomført og kompromissløst forfatterskap, konsekvent og komplekst på samme tid. Bøkene er preget av uortodoks kritisk tenkning, språklig nyskaping og et umiskjennelig driv".

Straahlbox
I høst kom Thure Erik Lunds siste roman "Straahlbox" ut. I "Straahlbox" skriver Thure Erik Lund om emner som ingen andre norske forfattere tar fatt i. Han er ikke så opptatt av fortiden, men ser derimot for seg framtiden mange hundre år framover. Han tenker seg hvordan teknologien, mennesket og naturen blir flettet inn i hverandre i uløselige kombinasjoner, på en måte som virker visjonær, men også helt over kanten. "Straahlbox" er en sulten roman, som forsyner seg av alle mulig genrer, akademisk avhandling, tysk splatterfilm, cyberpunk, japansk tegnefilm og norsk folkemusikk.

Siss Vik møter Thure Erik Lund på hans hjemmetrakter i Buskerud, hvor han viser fram sin geografiske verden langs Drammenselva, og ikke minst blir det en stopp på MIX-kiosken på Åmotsenteret. MIX-kiosken spiller en rolle i "Straahlbox". Det er nemlig her Verdensmaskinen, en teknologisk livsform flere hundre år fram i tid, tar over. Den bruker karakteren Thure Erik Lund, som befinner seg midt i en livskrise, som medium for å henvende seg til oss som lever og leser i dag.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900