Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. oktober 2004 kl 20.45 Dyre vaner: Mat

Gourmeter og gourmander

Torkjell Berulfsen illuderer en vel belåten Henrik VIII.. (Foto: NRK)
Torkjell Berulfsen illuderer en vel belåten Henrik VIII.. (Foto: NRK)
Mennesker med avsindig mye penger har flere valgmuligheter når det gjelder mat: De kan spise utrolig dyrt og lekkert, eller vanvittig mye og ulekkert. Torkjell Berulfsen gir en smak av diverse kulinariske utskeielser. Bon appétit!

"Uten mat og drikke" etc. gjelder for både fattig og rik. Men det er få forunt å ha en lommebok som tillater uhemmet fråtsing i lekkerbiskner som gåselever, kaviar fra albinostør, vaktelegg og alskens herligheter. Og heldigvis er det få som er like forslukne og griske som noen av de velhavende mesterspiserne vi møter i dette programmet. Man kan nesten bli målløs over mangelen på magemål.

Men for å ikke helt miste matlysten, la oss begynne med det dyre og lekre:

Fantastiske Ferran
Mathimmelen er et sted på jorden, nærmere bestemt 16 mil nord for Barcelona. I dette området ble Salvador Dalí født, og maten som serveres på restauranten El Bulli står ikke tilbake i surrealisme.

Sjefen ved grytene er Ferran Adriá, av mange anerkjent som av verdens mest innflytelsesrike kokker. Han er chef'en over alle chef'er. Halve året prøver han ut nye retter og smakskombinasjoner, og de resterende seks månedene serverer han de mest vellykkede eksperimentene. Det har faktisk gått så bra at det er mange måneders ventetid på bord, og El Bulli har ikke uventet belønnet med tre stjerner i Guide Rouge.

Hvis du har en velfylt lommebok, er over gjennomsnittlig interessert i mat, synes at 25 smaker på èn kveld er akkurat passe og ikke blir skremt av is med baconsmak eller gjennnomsiktig ravioli fylt med blekksprut, kokosmelk og lime – ja, da er valget klart.

Tykk Tudor
Henrik VIII av England er mest kjent for uvanen med å halshugge flere av konene sine. Men den allsidige kongen hadde flere talenter. Appetitten hans, f.eks., var det få som kunne konkurrere med. Inntak av mat - mye mat, fet mat - stod sikkert plassert meget høyt oppe på enhver dagsorden.

Selv om den rojale var en friskus som likte både sport og spill, mosjonerte han ikke nok til å unngå en betydelig vektøkning. Snarere tvert imot. Det rapporteres at han ble så tung at han en dag slet ut hele åtte hester under jakt. Man skal ikke avskrive at hestene trakk et lettelsens vrinsk da en av dem falt over ham ved en senere anledning, og Henrik ble såpass skadet at han ikke lenger kunne jakte eller sporte.

Mangel på trim fikk sine følger, og da han døde var livvidden hele 136 cm, en økning fra 86 cm på 30 år. Selv en annen konge, Elvis, hadde hatt problemer med å matche det.

Om serien
Det finnes nesten ingen grenser for hva mennesker er villig til å gjøre for å bli penest, lukte best, kjøre raskest eller spise mest mulig eksklusivt – kort sagt imponere andre og seg selv. Gjennom historien har både konge og menigmann strukket seg til det ytterste for å bruse med fjøra innen forskjellige felter.

Forfengeligheten og markering koster, ikke bare i rene penger, men også på det menneskelige plan. En imponerende fasade er det som teller. I løpet av programmene ser programleder Torkjell Berulfsen på hva folk har unnet seg innen skjønnhet, moter, gastronomi, transport, arkitektur og diamanter.

Det er enkeltpersoner og deres sære påfunn eller geniale ideer som står i sentrum. Noen av dem var bare forfengelige, som Marilyn Monroe. Hun elsket parfymen Chanel 5 og gjorde den verdensberømt. Andre var eksentriske, som mediemilliardæren William Randolph Hearst, som filmen Citizen Kane er bygget på. Atter andre var sprøyte gale, som Ludwig 2. av Bayern. Han stolte ikke på andre enn hesten sin, som han forøvrig hadde flere intime middager med i sin kunstige dryppsteinsgrotte til toner av Wagner.Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,

Vises også i Nett-TV.