Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. oktober 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: Historien om et ekteskap på savannen

Fakta på lørdag: Historien om et ekteska


NRK1 lørdag 9. oktober kl 22.15
Fakta på lørdag: Historien om et ekteskap på savannen

Unikt bilde av masaienes liv og kultur

En dag kommer 14 år gamle Nayiani fra Kenya hjem og får se sin blivende mann, Lekumok. Hun blir omskåret og gjort klar til ekteskap som det tar lang tid å forsone seg med. Den svenske filmskaperen Stig Holmqvist har fulgt ekteskapet gjennom 15 år. Filmen gir et unikt innblikk i masaienes liv og kultur.
Sammen med sosialantropolog Aud Talle har Holmqvist gjort en malende og humoristisk skildring av livet på savannen som blir mer og mer preget av den moderne sivilisasjon.
Det er faren til Nayiani som har lovet henne bort til sønnen til en god venn. Senere blir hun omskåret - en handling både jenter og gutter må gjennomgå for å bli regnet som voksne.
Nayiani og Lekumok gifter seg. Etter en tid legger ikke ektemannen skjul på at han tenker å skaffe seg enda en hustru. Han tjener stadig mer penger og har derfor råd til å brødfø en kvinne til. For Nayiani tar det tid å venne seg til en ny familiesituasjon der hun må dele hverdagen med en medhustru.
Når Holmqvist kommer tilbake til deres hjem etter noen år, har Lekumok tre koner. Han forteller stolt at han er far til åtte barn. Siden alt har gått ham vel i livet, er målet å få 20 barn, noe hustruene protesterer høylydt mot!
- Det er vi kvinner som ser problemene, fastslår den yngste av Lekumoks hustruer. Uten å bry seg særlig om hva mannen mener, er Nayiani fast bestemt på at barna hennes skal gå på skolen - en mulighet som hun selv aldri fikk.
Men livet er i ferd med å endre seg dramatisk for masaiene. Raskt stykkes savannen opp i private jordlapper med høye gjerder og innhegninger. Mange mister sine beitemarker. Storbyen Nairobis skygger kryper nærmere.
Nayianis far, som er blitt en gammel mann, fastslår oppgitt at hans tid er forbi. - Man kan ikke slåss mot myndighetene med spyd?

Om filmskaperen
Stig Holmqvist er både filmskaper og forfatter. Han har bodd flere år i Tanzania, Kenya og Somalia. Han har laget filmer fra ulike deler av verden, blant andre \"I Sten Bergmans fotspor\" fra Ny-Guinea og tv-serien om Sven Hedins reiser i Kina. Hans siste bok \"Barheidas fjerde hustru\" var nominert til Augustprisen 1995.

NRK1 lørdag kl 22.15

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Nayiani er bare 14 år gammel når hun får beskjed om å gifte seg med Lekumok, sønnen til farens gode venn.

Nayiani - mange år senere. Hun er nå firebarns mor og en av Lekumoks tre hustruer.

Svensk dokumentar
Regi: Stig Holmqvist
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123

\0\0\0