Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. oktober 2003 kl 23.10 Utsyn: Utsyn: Lula - fattiggutten som vant Brasil

Fra fabrikkgulvet til presidentstolen

Luiz Inacio Lula da Silva – Lula – er fattiggutten som ble president for Brasils 170 millioner innbyggere. (Foto: Grupo Novo de Cinema e TV)
Luiz Inacio Lula da Silva – Lula – er fattiggutten som ble president for Brasils 170 millioner innbyggere. (Foto: Grupo Novo de Cinema e TV)
Dokumentaren forteller den enestående historien om Luiz Inacio Lula da Silva, sønn av en fattig familie i den nord-østre delen av Brasil. Ikke bare ble han valgt til Brasils president, han er også blitt en av verdens mest betydningsfulle og karismatiske ledere.

Lula er metallarbeideren som lærte å lese som ti-åring, og som opplevde mange prøvelser før han, som godt voksen, ble en innflytelsesrik fagforeningsleder. Han ble arrestert og fengslet under militærregimets undertrykkende styre, men klarte etter hvert å ta kampen opp mot diktaturet.

Misliker politikk
Han ble hardt skadet i en ulykke på fabrikkgulvet, og medisinsk likegyldighet tok livet av hans kone. Lula fant imidlertid sitt livs kjærlighet i en ung og bestemt enke. Han er en familiemann, en fotballentusiast, liker såpeoperaer, og misliker politikk. Likevel startet han et venstreradikalt parti som har forandret Brasils nyere historie.

Hvordan kunne en iherdig kritiker av globaliseringen som Lula, vinne presidentvalget i et grunnleggende kapitalistisk land som Brasil? Kveldens dokumenter gir svaret.

Brasiliansk produksjon
Originaltittel: "Lula – A Jornada de um Vencedor"
Regi: Cosme Coelho
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Dokumentar innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64