Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. oktober 2004 kl 19.30 Ville hjerter: Alle kan gå i stykker

Angst, depresjon og isolasjon

Joan Pau Stemland har hatt alvorlig panikkangst, men er merkelig nok ikke redd for å stå på scenen. Han brenner for musikk. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Joan Pau Stemland har hatt alvorlig panikkangst, men er merkelig nok ikke redd for å stå på scenen. Han brenner for musikk. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I anledning TV-aksjonen førstkommende søndag viser NRK en dokumentarserie i fire deler. Serien handler om mennesker som har opplevd psykiske kriser, men som er i ferd med å komme seg på beina. Den dreier seg også om kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet.

Dokumentarene sendes i kveld, tirsdag, onsdag og torsdag denne uken.

Årets innsamlingsaksjon er til inntekt for Rådet for psykisk helse og Kirkens Bymisjon, og i de tre første delene av serien møter vi fire mennesker som er tilknyttet Fontenehuset i Oslo og et beredskapsteam på Diakonhjemmet sykehus.

Den siste delen av dokumentarserien handler om Natthjemmet, som er et overnattings- og akuttilbud for kvinner i rus og prostitusjonsmiljøet.

I første del blir vi presentert for to unge mennesker som ble rammet av angst og depresjon, Joan Pau Stemland (28) og Ann-Mari Lofthus (35). Vi møter dem begge igjen i de to neste dokumentarene. I serien møter vi også Brynjar Engebråten (32) og Ingunn Øye (50).

Angst for alt, men ikke for scenen
Joan Pau har panikkangst, og måtte avbryte lærerutdannelsen sin på grunn av kraftige angstanfall som holdt ham innesperret i leiligheten i månedsvis. Han har store problemer med ulike fobier fremdeles, men klarer seg mye bedre nå.

Selv om han har hatt alvorlig panikkangst, er Joan Pau merkelig nok ikke redd for å opptre, og musikk er det han er aller mest interessert i. Han har skrevet sanger og opptrådt i mange år, og har nå laget en demo med tolv egne låter som han forsøker å få et stort plateselskap til å gi ut. En av hans sanger, Mitt ville hjerte, har gitt inspirasjon til tittelen på dokumentarserien.

– Du blir svimmel, du ser dobbelt, hjertet banker kjempefort, forklarer Joan Pau om angsten sin. – Hvis det hadde kommet en fyr med en pistol som sa han ville drepe deg, hadde du sannsynligvis fått en reaksjon. Sånn er det på en måte når jeg får panikkangst, det er veldig ekkelt.

I kveld blir vi med når Joan Pau blir konfrontert med en hvit løgn han har måttet fortelle for å skjule angsten.

På vei inn i depresjon eller ut av isolasjon?
Ann-Mari er utdannet historiker og har stort sett jobbet som journalist og informasjonsmedarbeider i næringslivet. Hun fikk diagnosen manisk depresjon for to år siden, og var egentlig lettet over å få et ord å sette på det hun hadde følt i mange år.

Ann-Mari studerer nå prosjektledelse på BI og har store ambisjoner for livet sitt. Hun føler at sykdommen har satt henne langt tilbake, både karrieremessig og sosialt.

Hun er redd for at hun er på vei inn i en depressiv fase igjen, og må tåle kritikk fra en god venninne fordi hun ikke er flink nok til å si i fra når hun er deprimert. Hun føler at leiligheten er blitt et fengsel, og forsøker å komme seg ut av isolasjonen. Hun har mange venner og slektninger i hjembygda og andre steder i landet, og føler seg ensom og isolert i storbyen Oslo.

Møter mennesker på kanten av stupet
Beredskapsteamet på Vindern Distriktspsykiatriske senter arbeider med mennesker som lever helt på kanten av stupet. Knut Bakken og Elin Skoglund møter folk som er akutt syke eller som nettopp har vært det. De har noen ganger en svært dramatisk hverdag, hvor et besøk fra dem kan være forskjellen mellom liv og død. En liten kontrakt om ikke å ta sitt eget liv kan være nok.

– Vi bruker kontrakter fordi det er noe håndfast å forholde seg til når man sitter der og vurderer for og i mot, forteller de. – Da kan dette stykket papir være det som gjør utslaget. De fleste mennesker er jo ordholdne og vil gjerne holde avtaler. Og til nå har jeg ikke opplevd at noen har brutt en slik avtale.

Vi blir med teamet på utrykning, og får være tilstede i samtalene som kan være svært viktige for hvordan pasientene kan takle de tøffe og slitsomme følelsene.

I kveld blir vi med når de rykker ut til en kvinne som lider av depresjon. Familien til kvinnen er redd for at hun kan skade seg selv.

Egenprodusert dokumentarserie i fire deler fra NRK Fakta (2004)
Programskaper del 1, 2 og 3: Arild Aspøy
Programskaper del 4: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • TV-aksjonen på nrk.no 
  • Rådet for psykisk helse 
  • Kirkens Bymisjon