Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 13. november 2001 kl 19.30 Det grønne gullet

Toscanas olivenlunder

Bo Hagström og Fernando Di Luca smaker på oljen fra det totusen-årige oliventreet (Foto Per Anders Rudelius, SVT1)
Bo Hagström og Fernando Di Luca smaker på oljen fra det totusen-årige oliventreet (Foto Per Anders Rudelius, SVT1)
Oliven er en av menneskets eldste kulturvekster. I tusenvis av år har olivenoljen gitt både lys og lindring, mat og helse til befolkningen rundt Middelhavet. Nå holder olivenoljen på å få feste både i det svenske og norske kjøkkenet. I denne todelte reisen til olivenlunder og vingårder i det vakre Toscana, skal vi i kveld være med på innhøstingsfest i Catos olivenlund.

I klosterbyen fra middelalderen, Fara in Sabina nordvest for Roma, feirer lokalbefolkningen innhøstingsfest med dans rundt det over 2000 år gamle oliventreet.

Tilbudene øker
Trenden med middelhavsinspirert mat holder seg i Skandinavia, og flere og flere våger å prøve nye sorter olivenolje. Men det er ikke lett når tilbudet blir større og større.

- Man kan sammenligne olivenolje med vin, sier den svenske produsenten Bo Hagström, som sammen med fotografen Per Anders Rudelius, har laget programmet ”Det grønne gullet”.
- Det fins store forskjeller i kvalitet, og akkurat som med vin har olivenoljene ulik karakter, alt fra søte, milde til sterke, kraftige oljer. Her gjelder det å finne sin egen favoritt.
Olivenoljeforbruket er fortsatt beskjedent i Sverige. Selv om forbruket er blitt fordoblet de to siste årene, ligger vi langt etter land som Italia, Spania og Hellas, forteller Bo Hagström.

To programmer
Bo Hagström har som første svenske gjennomgått det Internasjonale Olivenoljerådets utdannelse i Firenze. I to programmer guider han seerne gjennom olivenoljens spennende historie, forteller om dagens moderne produksjon, samt gir tips om hva man skal tenke på når man skal velge olivenolje i butikkhyllene.

Svensk produksjon, SVT1
Originaltittel: ”Det gröna guldet”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Bo Hagström og Fernando Di Luca smaker på oljen fra det totusen-årige oliventreet (Foto Per Anders Rudelius, SVT1)
2. Brød med olivenolje – en skikkelig ”blings” (Foto: Per Anders Rudelius, SVT1)
3. Innhøstingsfest ved verdens eldste oliventre (Foto: Per Anders Rudelius, SVT1)