Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. januar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Å tone flagg

Å være den man er…

- Jeg er heldig som er fulltids ansatt viking, sier Freddy Svanberg. Han forelsket seg i vikingkulturen, med interesse for historie som fundament. Per Jonny Haavelsrud liker å gå i kirken, men liker seg også utenfor kebabsjappa. Fatima Amgaisi bruker hijab, men vil også være moderne.

Freddy Svanberg er klar over at vikingene var brutale. De drev med plyndring, og de tok fanger som de solgte som slaver. Men han synes ikke det nytter å løpe fra historien. Tross alt er dette hans kulturarv.

Kirke og kebab
Prinsdal-gutten Per Jonny Haavelsrud har begynt å gå i kirken i det siste fordi han føler tilhørighet, trygghet og er tiltrukket av miljøet. Men utenfor kebabsjappa sammen med andre gutter er det helt annerledes. Til og med språket han bruker er preget av det. – Jeg har ikke akkurat det gode, gamle norske bokmål-språket, sier han. Men han mener at han vet hvem han er. En kristen person som bor i et flerkulturelt miljø. – Det viktigste er å ha respekt for hverandre, sier han.

Hijab i Europa
Hva gjør en muslimsk jente når hun har lyst til å bade sammen med andre? Jo, det finnes moderniserte hijab-stylister som har løsninger på problemet.

Fatima Amgaisi vil gjerne beholde sin hijab og dekke håret ifølge sin muslimske tro og tradisjon. Men samtidig har hun lyst til å ta del i et moderne samfunn og integreres i det norske samfunnet. Hun sier at muslimske jenter i europeiske land mer og mer tar i bruk hijab, og prøver å etablere seg som stolte, muslimske jenter.

– Du må være litt sterk for å bruke hijab i Europa. Det kreves mer av deg for å holde på din religion når påvirkningen fra resten av samfunnet er så stor, sier hun.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83/98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no