Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. desember 2002 kl 22.30 Migrapolis

Familiebedrift

Hvordan er det å gå på jobben sammen med mamma og pappa hver eneste dag? Eller å være sammen med ektefellen døgnet rundt både hjemme og på jobb? Familien Syreng vet alt om det. De driver butikk sammen. I Migrapolis denne uka besøker vi flere familiebedrifter.

Lakshmi Malhotra har drevet stoffbutikk på Grønland i en årrekke. Etter hvert har hun også fått sine to svigerdøtre inn i forretningen. De kom til Norge for å gifte seg med sønnene hennes, men Lakshmi sier at hun slett ikke presset dem inn i bedriften. Hun sendte dem på skolen og sa at de kunne velge selv. Men svigerdøtrene Perna og Nilo valgte ”mamma” som de kaller henne. De trives begge to svært godt med samarbeidet, og forteller at de til og med tilbringer mesteparten av fritiden sammen med svigermor. Men da snakker de ikke om jobben – det blir for kjedelig for barnebarna, mener Lakshmi.

Familien står på uten lønn
Da Tuan Ba Tran startet sushi-restaurant i Lillestrøm i sommer, var han helt avhengig av at hele familien stilte opp – ellers hadde han ikke hatt en sjanse. Broren Kiet er hans viktigste medarbeider, men også kona og svigerinnen arbeider i restauranten. En kusine kom fra Vietnam for å hjelpe til, og moren stilte opp med kapital. I tillegg til at hele familien arbeider hardt, må de klare seg uten lønn foreløpig. De er bare de to ansatte ”utenfra” som får ordinær lønn, nemlig sushi-kokken og varmmat-kokken. Men restauranten er ny og familien optimistisk og innsatsvillig. Dette har de tro på!

Når kona er sjefen
Det var Irene Syreng som fant ut at familien skulle starte fiskebutikk på Bjølsen, for hun hadde erfaring fra den slags arbeid fra før. Når bestemmelsen var tatt, tok hun bare mannen sin med seg i bedriften. Hun trengte hjelp, så mannen hadde ikke noe valg, forteller hun. Terje var vant til helt annet arbeid, men forretningen og samarbeidet har godt bra. Så bra at også sønnen Morten har sluttet seg til etter hvert. Alle trives forsikrer de – så lenge kundene er fornøyde!

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83