Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. september 2013 kl 20.55 Vesterhavsøyene

Shetland


Vi besøker Shetlandsøyene, som fremdeles har et nært forhold til Norge. Ikke minst har norske fritidsbåter funnet fram til øygruppen 350 kilometer vest for Bergen.

Shetland Islands består av et hundretalls øyer. Norske vikinger gjorde seg til herre over øyene gjennom 800-tallet, og det var tett forbindelse mellom Bergen og øyene i hele middelalderen. Fortsatt har stedsnavn og språk et nordisk preg.

Om serien
I en ny serie tar Dag Lindebjerg oss med til Hebridene, Orknøyene, Fair Isle, Shetland og Færøyene. Dette er øyer som var norske i mange hundre år, og som den dag i dag har en befolkning som er svært bevisst sin norske historie.

Allerede på 700-tallet startet den norske immigrasjonen hit, og gjennom hele vikingtiden slo nordmenn seg ned her. Øyene ble etterhvert en del av Norgesveldet, hvor norsk kultur, språk og virksomhet ble dominerende.

I serien reiser programlederen fra øy til øy og leter etter spor fra denne tiden. Samtidig gir han oss et innblikk i natur, kultur og virksomhet i dag.

På de fleste øyene er et flertall navn norske, og man snakket "norse" til langt ut på 1800-tallet. Næring, bosetting og kultur er også svært likt det man finner på norskekysten.

Norsk dokumentarserie
Produsert av NRK Hordaland 2012
Pressekontakt: Nathalie Sprus23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900