Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. desember 2001 kl 22.00 "Liten storm på kysten"

Arktisk fest i lys sommernatt

Gruppen Pamuya fra Alaska opptrer med inuitisk folkemusikk og stor energi. (Foto: NRK)
Gruppen Pamuya fra Alaska opptrer med inuitisk folkemusikk og stor energi. (Foto: NRK)
Det er 10 år siden ungdom i Manndalen bestemte seg for å arrangere en sjøsamisk festival, og programmet under tiårsjubileet var spennende, mer variert og absolutt annerledes enn det de fleste andre festivaler har å by på.

Når både artister og publikum vandrer rundt i fargesprakende nasjonaldrakter og er av så å si alle hudfarger, blir festivalen Riddu Riddu til en fascinerende visuell blanding. I en liten bygd i Nord-Troms kommer de sammen for å dele hverandres musikk og kultur på uforglemmelig vis. I så måte har folk i Manndalen oppnådd å skape en smeltedigel i særklasse.

Konsertene varierer fra etablerte til ferske joikere, fargerike danser med ungdommer fra store deler av Arktis, frisk og annerledes inuittisk folkemusikk fra Alaska samt tradisjonell og utradisjonell rock.

Strupesang eller ’overtone singing’ betyr at den som synger lager to eller tre ulike toner med stemmen, en dyp og klangfull grunntone og samtidig overtoner i resonans med grunnlyden. Det er særlig strupesangen fra den russiske republikken Tuva som er blitt internasjonalt kjent. Da gruppa Alash inntok scenen på Riddu Riddu, var folks oppmerksomhet total.

Ikke bare samisk
Mange fascineres av at festivalen er blitt så internasjonal, og ikke bare tiltrekker seg et samisk publikum.

- Det er viktig at den sjøsamiske delen av befolkningen som så lenge har vært usynlige i det norske samfunnet, nå står fram og legger vekt på sin egen identitet. Dette sier den samiske artisten Mari Boine, som selv har deltatt på Riddu Riddu flere år, men som denne sommeren bare kom for å hente inspirasjon.

For det sjøsamiske har ikke hatt gode kår i Manndalen. Inntil nylig var Kåfjord den kommunen som jevnlig fikk skutt i stykker og malt over sine vegskilt, fordi det samiske stedsnavnet ble satt over det norske. Framveksten av det sjøsamiske har provosert de super-norske som befinner seg helt inn i kommuneledelsen. De mest rabiate har på brutalt vis ødelagt skilt etter skilt langs landevegen. Dette har inspirert Totalteateret til rap’en ’Skiltskyttera’ som vi også får en smakebit av.

Dugnadsinnsats
Det skal også nevnes at Riddu Riddu drives av en fulltids dugnadsgjeng. Mens enkelte av bygdefolket ikke våger seg inn på samisk festival, er det andre som bruker dager og uker på sørge for mat og husly for de tilreisende. Noen av dem fant vi på skolekjøkkenet i full gang med å forberede 10-årsfesten for Kåjords store og mangfoldige kulturmarkering. Og det er kanskje nettopp denne blandingen av det jordnært sjøsamiske og den musikalske spennvidden som gjør at folk som en gang har vært der, søker tilbake.

Inuittiske Lucy Idlout, fjorårets store rockeattraksjon, tok i år jobben som gitarist i Derek Miller Band bare for å få komme tilbake til Riddu Riddu.
- Dette stedet er helt spesielt, sier hun. Vi som er små urfolk på jorda, trenger steder som disse, der vi kan vise fram vår kultur for hverandre og lytte til de budskap som hver enkelt bringer med seg.

NRK Troms
Regi: Sylvi Liljegren, tlf 77661200 / 291
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18

For mer info:
Om strupesang
http://www.sciam.com/1999/0999issue/0999levin.html

Om Six Nations
http://tuscaroras.com/pages/history/six_nations.html

Om Totalteaterets forestilling
1789 Treaty with Six Nations

Bilder
1. Gruppen Pamuya fra Alaska opptrer med inuitisk folkemusikk og stor energi. (Foto: NRK)
2. Artistene Derek Miller og Lucy Idlout er noen av gjestene langveisfra på Riddu Riddu. (Foto: NRK)
LENKER
  • Om strupesang 
  • Om Six Nations 
  • Om Totalteaterets forestilling