Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. oktober 2006 kl 23.10 Lydverket

Den arabiske verdens pophovedstad

Musikkprodusenten Fadi Themsa guider oss gjennom Kairos musikkindustri. (Foto: SVT)
Musikkprodusenten Fadi Themsa guider oss gjennom Kairos musikkindustri. (Foto: SVT)
I kveld blir vi med Lysverkets svenske kolleger i Musikbyrån til Kairo, som er maktsenteret for popmusikk i den arabiske verden. Artister, låtskrivere og produsenter valfarter fra hele regionen til Egypts hovedstad for å skape musikk som potensielt kan nå ut til over 300 millioner mennesker.

Som i et parallelt univers til den vestlige popindustrien konkurrerer arabiske superstjerner, veteraner og tenåringsfavoritter om platekjøpernes gunst. Og i likhet med deres vestlige kolleger, kjemper artistene mot ulovlig nedlasting og piratkopiering i stor skala.

Arabiske popartister må også tilpasse seg en bransje i stadig endring. Nye satellittkanaler som spiller både vestlig og arabisk musikk, påvirker artistenes musikk og deres visuelle uttrykk. Og flere aktører frykter at den tradisjonelle shaabi-musikken står for fall.

I kveld blir vi guidet gjennom Kairos musikkindustri av produsent Fadi Themsa, som har vært med på å modernisere Kairos musikkstudioer. Vi møter også den marokkanske megastjernen Samira Said, Shaabi-sangeren Hakim og komponisten Fathy Salama.

Skandinavisk samarbeid
Under samletittelen "Rock City" samarbeider Lydverket med svenske Musikbyrån på SVT og danske Musikprogrammet på DR. Det var Lydverket som først fikk ideen om samarbeidet.

Det første "Rock City"-programmet ble vist høsten 2005, da Lydverket tok seerne med til rapmiljøet i Dakar i Senegal. Musikkprogrammets dokumentar fra New York ble vist i februar, Lydverkets dokumentar fra Beijing ble sendt i mars, mens svenske Musikbyråns dokumentar fra Melbourne ble vist i april.

Kveldens dokumentar fra Kairo, som er produsert av svenske Musikbyrån, er dermed den femte i rekken som blir vist på NRK.

Om Lydverket
I Lydverket får du artistportretter, dokumentarer og temasendinger - og færre korte reportasjer. Mona B. Riise er programleder.

Blant annet får du fortsatt musikkanbefalinger i Lydverket, og kan bli med redaksjonen på flere dypdykk i noe av alt det deilige populærmusikken har å by på.

Egenprodusert musikkmagasin fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Åslaug Sem
Vaktsjef: Vivi Stenberg, tlf 23 04 84 21/481 70 315
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no


LENKER
  • Les mer