Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. mars 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

I hælene på Femundløperne

Programleder Kari Toft er spent på om hundekjører Robert Sørlie klarer å vinne Femundløpet enda en gang. (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK)
Programleder Kari Toft er spent på om hundekjører Robert Sørlie klarer å vinne Femundløpet enda en gang. (Foto: Nils Arne Sæbø, NRK)
Startskuddet for verdens største hundeløp gjekk 5. februar i år."Ut i naturen" fulgte hundespannene gjennom Femundløpet, der mye handler om tillit og samarbeid mellom hunder og kjører.

De er skapt for å løpe, og de elsker det. Men hva er det som gjør at hundene forsetter å løpe sjøl etter at de helst vil ligget i halmen og sove?

De starter midt i Røros sentrum og forsvinner ut i nattemørket i retning Femund. Når de kommer tilbake tre døgn senere, har de løpt over 600 kilometer.

De topptrente sledehundene som stiller til start i en langdistansekonkurranse som Femundløpet, er en imponerende opplevelse. Det er utrolig hvor mye styrke og utholdenhet det er i de forholdsvis vevre dyrene. Og skal hundene yte maksimalt, må de stole helt og fullt på den som kjører spannet.

Hvile eller kjøre?
Men et hundeløp på over 600 kilometer handler om mye mer enn spreke dyr og godt hundehold. Det er mye som kan skje når du kjører en hundeslede dag og natt gjennom et øde vinterlandskap.

Alle hundekjørerne i årets Femundløp har laget detaljerte planer for fóring og fart, hvor lange strekninger de skal kjøre og hvor lenge de skal hvile på hvert sjekkpunkt. Men når konkurrenten plutselig overrasker med en helt annen kjørerytme enn forventet, er det fristende å endre egen strategi. Spørsmålet er om det er lurt. For hundene må holde helt inn til mål. Og dit er det langt!

Programleder Kari Toft følger gamle ringrever og dyktige debutanter gjennom løypa. Til førstnevnte kategori hører Robert Sørli, som har stilt opp i Femundløpet alle de 20 gangene det har vært arrangert. Vil han greie å vinne for niende gang?

Ørn med lånte fjær
En flenge i ryggen og syv ødelagte flygefjær ble resultatet da en kongeørn fikk et ublidt møte med toget. Flengen ble sydd og Ut i naturen-reporter Hanne Aass fikk være med på litt nybrottsarbeid da flygefjærene ble reparert ved hjelp av fjærene til en utstoppet kongeørn.

I seervideoene får vi blant annet oppleve en tårnfalk som helst vil være inne.

Egenprodusert magasin
Programleder: Kari Toft
Produsent: Nils Arne Sæbø
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Redaktør: Terje Dale: 91532430
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 951 00 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • NRK Natur