Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 15. september 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Amsterdam

Amsterdam - berømt og beryktet

I kveldens utgave av reisemagasinet "Lonely Planet" tar Jonathan Atherton oss med til Amsterdam. Byen er kjent - noen vil si beryktet - for sin liberale holdning til narkotika og sex. Jonathan er derfor fast bestemt på å besøke de mer akseptable sidene ved byen, som de storslåtte museene, kanalene og arkitekturen.

Likevel kan han ikke få seg til helt å forbigå det alternative Amsterdam. Den første natten i Amsterdam tilbringer Jonathan på Hampehotellet, et hotell som har vært pioner når det gjelder å utnytte hamp i byggematerialer, mat - og cocktails! Det er for øvrig også tiden for den store homoparaden som samler 30.000 homoseksuelle menn og kvinner fra hele verden.

Amsterdam fra sykkelsetet
Det beste måten å ta seg fram i Amsterdam på er å leie en sykkel. Selv om de mange trikkene kjører jevnlig, gjør de sykkelvennlige lovene og de mange sykkelstiene, sykling til en svært populær transportform. Man regner med at det finns rundt 500.000 sykler i Amsterdam - og nesten like mange på bunnen av kanalene. Å seile rundt på kanalene er en annen populær måte å forflytte seg på. 950 kilometer fordelt på 170 kanaler og 2000 broer finnes i byen.

Det er alvorlig boligmangel i Amsterdam, og i et forsøk på å redusere ventelistene har regjeringen nærmest legalisert husokkupantene. Jonathan besøker et av de store boligkompleksene. Her møter han to av beboerne, Leonard og Pinky, som designer kostymer til Amsterdams alternative teaterscener.

Museumsvandring
Jonathan bruker den neste dagen til å utforske noen av Amsterdams 42 museer og 141 gallerier. Noen museer henvender seg nesten utelukkende til turister. Det gjelder blant annet Sexmuseet og Hampemuseet. Jonathan vurderer om han skal droppe dem og i stedet konsentrere seg om Amsterdams mer seriøse museer som Rijksmuseet. Han besøker også et av de berømte kaffehusene som selger marihuana og får en rask orientering om vareutvalget. Om kvelden tar han en tur i Amsterdams Red Light-distrikt og er nær ved å havne i slagsmål fordi han har beveget seg bort fra den gjengse ruten.

På markedet
Neste morgen går han på Albert Cuyp-markedet som er berømt for sitt store utvalg av matvarer og andre produkter fra hele verden. Jonathan synes ikke det er så interessant som han hadde forventet. Men like rundt hjørnet møter han en eksentrisk fyr som tar han med rundt for å kjøpe morsomme ting; solsikker og noe som skulle være en nederlandsk spesialitet - nemlig spekesild!


Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet

Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53