Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. juli 2001 kl 19.30 SommerDag: I Jølster med Annbjørg Lien

Med en verdenskunstner som veiviser

Annbjørg Lien og Ludvig Eikaas spiller sammen i Eikaas-galleriet. (Foto: Terje Dale, NRK)
Annbjørg Lien og Ludvig Eikaas spiller sammen i Eikaas-galleriet. (Foto: Terje Dale, NRK)
På denne turen blir vi med Dag Lindebjerg og Annbjørg Lien på Jølstravatnet. Vi besøker Eikaasgalleriet, Astruptunet og Sægrov hvor Annbjørg har sine aner. Turen avsluttes ved foten av Jostedalsbreen

Folkemusikeren Annbjørg Lien har gjennom sine plateutgivelser, ti i alt, markert seg som en verdensmusiker av format. Hennes morsslekt kommer fra Jølster, og hun er dermed godt skikket til å vise oss denne naturperlen. Jølster er et trafikknutepunkt mellom Sunnfjord, Nordfjord og Sogn, ca 1 time fra Stryn, Førde og Sogndal. Jølstravatnet er 30 km langt og ligger 207 m.o.h.

Eikaasgalleriet
Første stopp på turen er Eikaas-Galleriet, hvor Ludvig selv viser rundt. I sommer er det de tre sunnfjordkunstnerne Ludvig Eikaas, Oddvar Torsheim og Kjartan Slettemark som stiller ut. Astruptunet.

Astruptunet
Turen går videre til Astruptunet, hjemmet og småbruket til den kjente maleren og grafikeren Nikolai Astrup. Astrup er blitt betegnet som en av de mest norske av de nasjonale kunstnerene. Han levde mesteparten av livet sitt i Jølster og hentet de fleste motivene sine her. De siste 14 årene av sitt liv, fra 1914 til 1928, bodde han på Astruptunet som i dag er det museum.

I de bratte, men frodige bakkene på sørsiden av Jølstravatnet blir det servert rømmegrøt, Annbjørg spiller på nøkkelharpe, og Oddvar Torsheim framfører "Jølsterdag" sammen med datteren Jorunn.

Kjøsnesfjorden
Turen går videre til Skei for å handle, før ”Lindy” setter kursen mot Kjøsnesfjorden. For å komme inn i den vakre fjorden må "Lindy" løftes over en bro, og Dag er veldig nervøs, men det er vel verdt det når de tøffer inn mot Sægrov hvor Annbjørgs mor kommer fra.

Her får Annbjørg hilse på slekta og spille sammen med sin tidligere musikklærer Sigmund Eikås. Deretter blir det fisketur med etterfølgende nygrillet ørret. Jølstravatnet er kjent som et av Europas beste ørretvann.

Turen avsluttes i Lunde ved foten av breen, før "Lindy" igjen løftes ombord i en lastebil og fraktes videre til Fjærland hvor neste program starter.

Les mer: SommerDag

NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56,

Bilder
1.Annbjørg Lien og Ludvig Eikaas spiller sammen i Eikaas-galleriet. (Foto: Terje Dale, NRK)
2.Annbjørg Lien og Dag Lindebjerg. (Foto: Terje Dale, NRK)
3. Oddvar Torsheim og datteren Jorunn. (Foto: Terje Dale, NRK)


LENKER
  • SommerDag