Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. oktober 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Raserte kulturskatter

Henrik Roaldsnes og Synnøve Nes foran det som var en enorm Buddhaskulptur.
Henrik Roaldsnes og Synnøve Nes foran det som var en enorm Buddhaskulptur.
Ruinene etter Buddhaskulpturene i Afghanistan, en fotograf med sans for norske menn, internasjonal anerkjennelse for en kirke i Oslo, skulpturer i Tromsø og lydkunst på Oslo S. ”Safari” fortsetter reisen i inn- og utland på jakt etter kulturnyheter.

Hva kommer til å skje med Buddhastatuene i Afghanistan som ble bombet, spør ”Safari”.

Hele verden holdt pusten da tv-bildene som viste ødeleggelsen av Buddhaskulpturene rullet over skjermen våren 2001. Tapet av et av verdens største og viktigste historiske kulturminner var et faktum.

Safaris reportere Synnøve Nes og Hanrik Roaldsnes har vært i Afghanistan og oppsøkt foten av Bamiyanfjellet, et av verdens mest minelagte områder. En afghansk billedhogger har satt i gang et prosjekt for å gjenoppbygge landets største kulturskatt, buddhafigurene. Men ikke alle er enige i at prosjektet bør prioriteres i et land som ligger i ruiner.

Fotograferer norske menn
Anne Senstad er norsk fotograf, men bosatt i New York. Nå er hun i Oslo for å presentere en nonfigurativ utstilling i Galleri J.M.S. Siden 1997 har hun fotografert norske menn, et prosjekt som skal samles i en bok og bli til en egen utstilling i New York. Nå har hun funnet en passende mann i ”Safari”, og vi blir med på fotograferingen. Reporter er Arild Jonsjord.

Arkitektonisk underverk
Glass, skifer og betong søker harmoni mellom knauser og trær i en drabantby øst i hovedstaden. Mortensrud kirke i Oslo har vunnet internasjonal anerkjennelse, blir lovprist av kritikere og kalles nyskapende byggekunst. Safaris reporter Sven Erik Helgesen har besøkt kirken både i og utenfor kirketiden.

Anders Jahre-vinnere med utstilling
Tidligere i år fikk Tone Vigeland og Jan Groth Anders Jahre-prisen for sin kunstneriske innsats. Nå har de en utstilling sammen på Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø. Safaris reporter Pål Bang-Hansen besøker utstillingen for å se på Vigelands skulpturer. Hennes modernistiske kunstuttrykk har beveget seg fra smykker til å også omfatte organiske skulpturelle former, men overflaten er fortsatt belagt av metaller.

Norge – et lydrike
I forbindelse med Ultimafestivalen i oktober har det blitt installert lyddusjer på Oslo S. Lydkunstinstallasjonene har fått navnet ”Norge – et lydrike” og rommer svært ulike opplevelser for øret. NRKs distriktskontorer og Sami Radio har alle levert lyd fra sitt område til hver sin lyddusj. Kunsten – altså lyden – blir bearbeidet i programmer utviklet av lydkunstnere, og overføres deretter til et lytterom der publikum selv kan spille av ulike lyder ved hjelp av et knappepanel. Reporter Ninja Benneche tar turen til Oslo S for å bade i lyd.

Om Safari
Safari fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir Safari en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også Safari-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Seks ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96