Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 25. oktober 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Hit må jeg for å skrive

Stedene der bøkene blir til


Vi har vært sammen med noen av våre mest kjente forfattere, Anne B. Ragde, Hanne Ørstavik og nykommeren Line Blikstad. Kvinnene har vist oss hvor de henter inspirasjon, kreativitet og ro til å skrive. De forteller om sine rykende ferske bøker og stedene hvor bøkene har blitt til.

Noen forfattere reiser bort for å kjenne på naturen, andre reiser bare for å komme seg unna. Noen reisemål blir viktige for handlingen eller inspirasjonen. I kveldens program møter vi Hanne Ørstavik, kjører scooter med Anne B. Ragde og besøker Line Blikstad i Ingmar Bergmans tidligere hjem på Fårø.

-Jeg kan sitte hvor som helst og skrive, sier Anne B. Ragde, og det gjør hun også. Bokprogrammet møtte henne på Svalbard, ett av hennes favorittsteder i verden, der hun inspireres av å reise rundt på snøscooter. Hvordan har det seg at hun reiser fra Trondheim til Svalbard for å skrive om Trondheim på 60-tallet? Vi snakker om høstens bok fra Anne B. Ragde: "Jeg skal gjøre deg så lykkelig", som skildrer trappevask og hjemmepermanent i en blokk på 60-tallet.

Reise ut for å se innover
Hanne Ørstaviks siste bok, "Hyenene", er lagt til en badeby i England. Den handler om forfatteren Siv, som nylig har slått opp med kjæresten og som føler seg død innvendig. Hun håper at møtet med bølgene og de forskjellige fargene skal virke inn på henne. Målet med oppholdet er faktisk ikke å skrive, men å bare være. Den aller viktigste reisen for Hanne Ørstavik i arbeidet med en bok, er reisen hun gjør innover i seg selv. Hun forteller mer om dette og sitt spesielle forhold til en engelsk badeby.

I Bergmans fotspor, uten tittel.
Line Blikstad er en av våre unge lovende stemmer. Hennes nye bok har ikke fått en tittel ennå. Hun har skrevet på Ingmar Bergmans idylliske Fårø i Sverige. Hvordan har dette påvirket innholdet og stemningen i boka? Line Blikstad har også skrevet i Las Vegas, og har gjort seg opp noen tanker om hva som er viktig for henne i en kreativ prosess.


Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no