Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. august 2002 kl 20.30 Barmeny

Finn fram norgesglassene!

Den populære tv-kokken Lars Barmen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Den populære tv-kokken Lars Barmen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).
Tv-kokken Lars Barmen går høstsesongen i møte med sylting og hermetisering av noe av alt det gode naturen byr på.

Dessverre er frukt- og bærsesongen så altfor kort, men Barmen viser noen måter å forlenge sesongen på. Vi får se de beste sylte- og hermetiseringtemetodene i forhold til smak og næringsinnhold. Pærer, bringebær, rips, blåbær og plommer - alt havner på glass, og ”smaken av sommer” kan nytes utover hele den lange, mørke vinteren!

Oppskrifter

Forarbeid:
Dypp rene glass i kokende vann.
Sett dem på bakebrett eller langpanne og bak dem i ovn på 100 grader i 10 minutter
Løs opp 2 st atamon i 2 dl kokende vann
Dypp ringene i kokende vann og oppbevar dem i atamonblandingen

Hermetiserte gule plommer
½ l vann
270 g sukker
7 store gule plommer
1 glass på 0.75 l
Kok opp vann og tilsett sukker. Rør sukkeret godt ut i vannet
Legg i plommene og la de trekke 6-7 minutt på 80-90 grader
Legg plommene over på glass og etterfyll med den kokende sukkerlaken
Sett på lokk og snu glasset på hodet for å sjekke om det er tett

Hermetiske røde plommer
7 røde plommer
1 l vann
500 g sukker
1 glass på 0.75 l

Kok sukkerlake av vann og sukker
Legg plommer på glass og fyll på sukkerlaken
Sett på lokk og ring og skru ringen lett til
Legg et klede i en kjele, sett i glasset og fyll opp med vann
Kok opp og la de trekke ca. 20 minutter
Løft opp glasset, skru til ringen og snu glasset for å sjekke om det er tett

Karamellpærer
170 g sukker
2 ss vann
4 pærer
½ l vann
½ vaniljestang

Smelt sukker med 2 ss vann og la det koke til sukkeret er brunt
Skrell og del pærene i båter og ta ut kjernehusene
Stek pærene i karamellen til de er gylne
Tilsett vann og vaniljestang, og kok til pærene er møre
Løft dem over på glass og etterfyll med sukkerlake
Sett på lokk og snu glasset på hodet

Bringebærsyltetøy
500 g bringebær
200 g sukker
2½ ts syltepulver

Kok opp bringebær i en kjele.
Tilsett sukker og syltepulver og rør godt ut
Hell syltetøyet over på glass, og snu glasset på hodet for å sjekke at det er tett

Ripsgelé
500 g rips
2 ss vann
ca. 150 g sukker

Kok opp rips og tilsett vann
Kok til det safter seg (ca. 2 minutter), og sil av bærene og la de renne godt av
Mål opp hvor mye væske du har (ca. 1½ dl) og tilsett 100 g sukker pr. dl væske
Kok opp under omrøring til alt sukkeret er smeltet
Skum av evt. skum og fyll på rene glass

Blåbærsyltetøy
400 g blåbær
100 g rips
2 kanelstenger
140 g sukker
2½ ts syltepulver

Kok opp blåbær og rips og la de koke til de safter seg
Tilsett kanelstenger, sukker og syltepulver
Kok opp under omrøring og hell over på rent glass
Snu glasset opp ned for å sjekke at det er tett


Egenproduksjon fra Faktaavdelingen
Kokk og programleder: Lars Barmen
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23047236

Bilder
Den populære tv-kokken Lars Barmen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll).


LENKER
  • Hjemmeside