Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. april 2000 kl 10.15 Gudstjeneste i Korskirken, Bergen

Gudstjeneste i Korskirken, Bergen


NRK1 søndag 2. april kl 10.15
Gudstjeneste i Korskirken, Bergen

Gatepresten med innendørs gategudstjeneste

- Enten har jeg ikke tro nok, eller så er det erfaringen som får meg til å trekke innendørs, sier gatepresten Thor Brekkeflat med et smil.

For egentlig er gatenivå hans kjæreste gudstjenesteramme. Som ansatt i Kirkens Bymisjon i Bergen er det på gateplan han har sine viktigste oppgaver; å synliggjøre for vanlige mennesker hva kirken har å tilby. Dermed blir gategudstjenestene i sentrum selve ikonet på tjenesten hans.
Senter for virksomheten er Korskirken midt i sentrum. Her er det daglig åpen kirke med andakter, suppe, kaffe, messer osv. Ca 40 000 mennesker var innom i fjor. At denne kirken blir rammen om tv-gudstjenesten i dag er dermed ikke å undre seg over.
Til sammen skal det sendes fire gudstjenester herifra. De to første med Thor Brekkeflat. De to siste med biskop Ole Danbolt Hagesæther.

Nye møtesteder
- Vi må våge å skape nye møtesteder. Det har skjedd mye på den andre banehalvdelen som vi må tørre å gå inn i. Men det krever trygghet på eget ståsted og frimodighet til å bringe fram det vi har på hjertet. Og vi må lære å mislykkes! Det mest dramatiske jeg opplevde som \"vanlig\" prest var at noen mistet salmeboka på gulvet. Ute kan derimot alt skje..
Et eksempel: En mann står og lytter til gatemessen da sulten overmanner ham, og han løper bort med alt nattverdbrødet.. Og vi kan ikke bruke kirkespråket, da blir vi ikke forstått, sier Thor Brekkeflat.
På spørsmål om hva han ønsker å oppnå med disse tv-gudstjenestene, svarer Brekkeflat: - Jeg ønsker å gi mennesker en opplevelse. At de ikke opplever gudstjenesten som tilskuer, men som deltaker. Derfor har vi med vilje lagt inn bevegelse i liturgien. Det pleier heller ikke være vanlig å overføre nattverd under tv- gudstjenester. Andre april er tema for gudstjenesten imidlertid \"Brød for verden\", og da tvinges vi til å illustrere brød for verden med brød fra nattverdbordet.
NRK1 søndag kl 10.15
Billedtekst:
Gatepresten Thor Brekkeflat
Gudstjenesten er i regi av Kirkens Bymisjon i Bergen
Organist: Kristen Øgaard
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53