Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. november 2006 kl 19.55 Faktor: Mari og Camillas baby

Lang vei mot familieforøkelse

Mari og Camillas baby: Mari Strøm Rødseth (til venstre) og Camilla Constanse Strøm Rødseth. (Foto: NRK)
Mari og Camillas baby: Mari Strøm Rødseth (til venstre) og Camilla Constanse Strøm Rødseth. (Foto: NRK)
Mari og Camilla ønsker seg barn, men det er ingen selvfølge for et lesbisk par. Vi følger dem gjennom et år med utfordringer, sorger, gleder og overraskelser – dokumentert av deres egen videodagbok.

Mari Strøm Rødseth og Camilla Constanse Strøm Rødseth traff hverandre for fem år siden, og paret er nå bosatt i Bergen. De forsøker å bli gravide ved hjelp av kunstig inseminasjon i Danmark.

Har alltid ønsket å bli mamma
For Camilla har det aldri vært noen tvil om at hun skulle bli mamma. Helt siden hun var ung, har hun gledet seg til å bli voksen nok til å få barn. Hun har aldri sett på det at hun er lesbisk som noe som skulle hindre henne i å føde sitt eget barn.

For Mari har det vært annerledes. Hun lider av myalgisk encefalomylitt, eller "kronisk tretthetssyndrom", og innser at Camilla må ta mesteparten av det fysiske arbeidet med å oppdra et eventuelt barn. Dette medfører naturlig nok at hennes ønske om å bli mamma ikke alltid har vært like brennende som Camillas.

Må adoptere partnerens barn
Norsk lov sikrer at en mann som er gift med en kvinne som føder et barn, automatisk får foreldrerett til barnet. Dette gjelder ikke for kvinner som lever i partnerskap. Dersom Camilla føder et barn, må Mari søke om å få adoptere barnet. Prosessen kan være både langvarig og slitsom.

Kunstig inseminasjon i Danmark
Mari og Camilla har valgt å prøve å bli gravid ved hjelp av kunstig inseminasjon i Danmark. Donoren er helt anonym, og et eventuelt barn vil derfor aldri kunne få vite hvem som er den biologiske faren. Dette er et av de etiske dilemmaene de to har slitt med.

I tillegg har saken en økonomisk side. Hver tur til Danmark koster paret rundt 10 000 kroner. Hvor lenge kan de holde ut i forsøket på å skape sin egen familie?

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Bergen (2006)
Programansvarlig: Lars Christian Wallace
Prosjektleder: Thomas Hellum
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt:Eirin Grytbakk , tlf 23 0 486 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900