Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. februar 2008 kl 19.55 Faktor: Fy fela for et talent!

Ann (12) med fela

Ann Hou Sæter, fiolintalent på 12 år. (Foto: NRK)
Ann Hou Sæter, fiolintalent på 12 år. (Foto: NRK)
Det er en kul og sikker musiker og fiolinist vi møter i Faktor. Ann Hou Sæter (12) er tilsynelatende helt uten nerver der hun svinger fiolinbuen med stor presisjon foran et helt symfoniorkester. Som høyeste ønske har hun å få spille duett med Arve Tellefsen.

Ann Hou Sæters nåværende lærer, musikkprofessor Bjarne Fiskum, fikk nesten sjokk første gang han hørte henne. Det er lenge siden han har møtt et lignende talent.

Fiskum er spesielt imponert over at en 12-åring til de grader lever seg inn i den klassiske musikken og tolker den. I tillegg behersker Ann teknikken med instrumentet sitt.

Uten partitur
Programmet om Ann følger henne gjennom en stor konsert med Trondheim Symfoniorkester der hun framfører et krevende stykke av Saint-Saens, Introduksjon og Rondo – i ti minutter spiller hun solo, uten partitur!

Den største begivenheten er likevel samspillet med en av våre aller største på fiolin, Arve Tellefsen. Vi følger de to når Arve viser Ann hvor han vokste opp, bare et par steinkast unna gata der Ann bor.

Den unge fiolin-studenten og den store mester skal spille Vivace av Bach sammen – det gjorde de under konserten Godt musikkår mens den ble overført direkte i fjernsyn.

I Faktor får vi se hvordan Ann takler dette opplegget med fjernsynskameraer, et forventningsfullt publikum og en meget rutinert medspiller. Pluss en skikkelig gulrot: Et musikerstipend på 50 000 kroner som hun – og mange andre ungdommer – håper på.

Fra mini til voksen
Det hører med til historien at talentet Ann er et produkt av kommunal satsing på kulturskoler for barn. Uten tilbudet med minifioliner i Trondheim hadde hun kanskje aldri kommet fram. Det var først på høsten i fjor at Ann begynte med ny fiolin i voksenstørrelse.

Foreldrene til Ann er med i sendingen, og vi møter en musikalsk familie. Lillebroren til Ann er allerede litt av en pianist.

Programleder Tore Rosshaug spør også om barnas ve og vel i sendingen: Dreier det seg her om ambisiøse foreldre som dytter sine barn ut i rampelyset?

Visst har vi mange store talenter i Norge, mennesker som blir utrolig flinke tidlig. Men kan det være for tidlig? Kan talent ødelegges?

Dokumentar fra Faktaredaksjonen, Program riks, Trøndelag
Programansvarlig: Tore Rosshaug, mob 99 49 73 59
Prosjektleder: Henning Skjæret, mob 950 31931
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf: 47 81 54 58
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no