Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. november 2000 kl 22.30 Grosvold

Grosvold (ttv)

NRK1 tirsdag 7. november kl 22.30
Grosvold (8:8)

\"Snill kjerring\" hos Grosvold

I kveld er det fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, som forteller om kulturopplevelser som har betydd mye i hennes liv. Programleder er Anne Grosvold.

Selv da Ann-Kristin Olsen som politimester i Halden uttalte seg om de groteske drapene i Tistedal, virket hennes milde vesen som en kjølig hånd på feberhet panne. Siden har hun vært sysselmann på Svalbard, før hun vendte hjem til stillingen som fylkesmann i Vest-Agder i fjor.

I 1983 ble Ann-Kristin Olsen utnevnt til landets første kvinnelige politimester i Halden. På myk sørlandsdialekt innrømmet hun gjerne at hun ikke ville få sove om natten hvis pressen tok henne i en eneste \"tjenesteløgn\", og hun forfektet åpent sin tiltro til forebyggende kriminalpolitikk. I 12 år var hun en populær politimester i Halden. Da hun unnlot å søke på den ledige stillingen som politimester i barndomsbyen Kristiansand, dumpet en blomsterbukett fra de ansatte ned på pulten hennes. \"Takk for at du blir hos oss!\" sto det på kortet. Østfoldpressen utnevnte henne til \"Snill kjærring\", og i 1998 ble hun også kåret til \"Snill pike\" av Norges pressefotografer.

I 1995 ble Ann-Kristin Olsen utnevnt av Kongen til å være den norske regjeringens fremste representant på Svalbard. Hun ble Norges første kvinnelige sysselmann. Ann-Kristin Olsen opplevde nok tittelen som noe naturstridig, men løste problemet med å kalle seg \"sysla\". Hun tror for øvrig mer på humor enn en frøkenaktig pekefinger når det er nødvendig å fokusere på skjevheter i mannsmiljøet.

Ann-Kristin Olsen synes imidlertid ikke det var spesielt morsomt da hun ble forbigått i en ansettelsessak av to menn som begge hadde kortere ansiennitet og dårligere karakterer enn hun. - Men det hører med til historien at departementet omgjorde ansettelsen, sier hun, og minnes attesten hun fikk av sjefen som i sin tid ikke ville ansette henne: \"Hun tar seg godt ut i uniform\".

NRK1 tirsdag kl 22.30

Egenproduksjon fra Underholdningsavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Anne Torjusson Diesen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)