Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. januar 2002 kl 21.10 Lekestue

Ikke akkurat barne-tv


Roger Kurlands roman "Lekestue" var en av årets store kritikersuksesser i 1997. På nyåret starter NRK Drama en serie på åtte episoder basert på boka. Handlingen dreier seg rundt en hardtfestende kameratgjeng i midten av 20-årene, med forfatterens alter ego Roger i spissen.

Med sin underholdende skildring av vennegjengens viltre studentliv er "Lekestue" en dramaserie for alle som er eller har vært unge. Det er også en beretning om en ung manns oppvåkning, og en kjærlighetshistorie. Samtidig er Roger Kurlands fortelling en krass satire over hvordan barn blir oppdratt - eller snarere oppbevart - i vår tid, med velrettede spark mot foreldregenerasjonen av selvopptatte, krampaktig "kule" sekstiåttere som aldri har forlatt lekestuen.

Roger
Roger
Det er NRK-filmskaperen Tor M. Tørstad ("Nattseilere", "Etterfølgeren", "Jakten på Mauritius") som har tatt initiativet til å lage tv-drama av Kurlands bok, og som står både for manus og regi.

- "Lekestue" er en kjempemorsom og god historie som traff meg med en gang, sier han. - Og for en sekstiåtter som meg har det vært interessant å lage tv-serie av dette kraftige angrepet på min egen generasjon.

Bokollektiv
Roger (Nicolai Cleve Broch), Kjell (Thorbjørn Harr), Endre (Frode Winther Gunnes) og Thomas (Tord Vandvik Haugen) er oppvokst i samme rekkehusfelt på Lørenskog og har hengt sammen siden de var guttunger. Nå har de flyttet til Oslo for å studere og bor sammen i kollektiv på Majorstua.

Kranglefanten Glør (Joachim Daniel Rafaelsen) hører også med i gjengen, men han bor for seg selv sammen med kjæresten Anja (Marian Saastad Ottesen).

Mens kompisene studerer på Blindern, går Roger arbeidsledig mens han venter på å komme videre på embetsstudiet i psykologi. Plikter og ansvar hviler ikke særlig tungt på noen av gutta; stort sett bruker de tiden på drikking, festing og sjekking.

Jobb i barnehage
Som de fleste av kameratene kommer Roger fra et oppløst hjem, men han har sklidd pent gjennom livet så langt uten å fordype seg i problemene. Han tar hver dag som den kommer og er stort sett fornøyd så lenge tilgangen på penger, damer og øl holder seg noenlunde stabil.


Så driver tilfeldighetenes spill ham inn i en jobb som barnehageassistent. Han blir en brysom medarbeider, for etter hvert greier han ikke å la være å engasjere seg i hvordan barna egentlig har det. Det faller i svært dårlig jord hos de intrigante damene som regjerer i barnehagen. De er mest opphengt i pedagogiske modeller som skiftes ut med jevne mellomrom - omtrent like ofte som barnas foreldre skifter partnere.

Ubehagelig trekant
I barnehagen jobber Roger sammen med Helene (Anna Bache-Wiig). Det er hun som skaffer ham jobben etter at han sjekket henne opp en kveld på byen. Mens han betrakter affæren som en enkveldshendelse, legger hun mye mer i det, og det er en situasjon som snart blir ganske slitsom for Roger.

Roger og Yumi.
Roger og Yumi.
For det er koreanske Yumi (Jenny Størdal Toftner) som tar pusten fra Roger. Det vet han ikke helt om han liker, men fortapt er han. Når Helene får snusen i det, setter hun i gang et spill som også involverer Rogers yngre halvbror Robert (Thomas Robertsen).

Samtidig debuterer Glør som forfatter og drar i gang et desperat samfunnsopprør som får store konsekvenser for mange, også for Roger og kretsen rundt ham.

Selvbiografisk
Roger Kurlands bok bygger på selvopplevde hendelser, og hovedpersonene har sine modeller i virkeligheten. Å finne de rette skuespillerne ble derfor en viktig og lang prosess. Etter at mer enn tusen kandidater hadde meldt sin interesse, ble skuespillerne tatt ut på auditions sommeren 2000.

Rogers far (Reidar Sørensen) med sin siste flamme Nina (Trine Svensen).
Rogers far (Reidar Sørensen) med sin siste flamme Nina (Trine Svensen).
De fleste av de unge skuespillerne som topper rollelisten er ukjente for det brede publikum, men vi møter også kjente fjes som Reidar Sørensen, Grethe Ryen og Kristoffer Joner.

Innspillingen
Etter en lang prosess med manusbearbeiding og utvikling ble "Lekestue" innspilt i løpet av tre måneder fra februar 2000. Her er ingen studioopptak, samtlige scener er innspilt med håndholdte kameraer på locations i Oslo og på Lørenskog.

I nesten en måned bodde de fire hovedrolleinnehavere sammen i leiligheten som utgjør bokollektivet i serien. På den måten ble de en sammensveiset gjeng, og de utviklet rollene sine blant annet ved å "spille" dem når de var ute på byen sammen.


En måned i barnehage
Den nådeløse beskrivelsen av barnehagemiljøet tar utgangspunkt i Roger Kurlands egne opplevelser som barnehageassistent. Han jobbet i en av studentbarnehagene på Blindern, men der var ikke tv-teamet velkommen. Lønnetoppen barnehage på Carl Berner i Oslo sa imidlertid ja til å være opptakssted - og fikk hverdagen snudd opp ned av NRK Drama i en hel måned.

Musikken
Tittelmelodien til "Lekestue" er spesialkomponert av popduoen Zuma, som består av Oslo-guttene Alexander Stenerud og Henrik Njaa. Samtidig med premieren på "Lekestue" lanseres en video med gruppen basert på bilder fra serien.

Vokalisten, gitaristen og låtskriveren Javed Kurd har komponert den øvrige musikken i "Lekestue".

Hovedpersoner/Skuespillere

Roger

har alltid vært en grei gutt med godt humør. Han er med på alt gjengen gjør, men betrakter alt litt fra utsiden. Han unnviker ansvar og forpliktelser, men blir etter hvert tvunget til å ta et oppgjør med sin egen motstand mot å involvere seg.

Nicolai Cleve Broch er 26 år og fra Oslo. Etter teaterlinja på Romerike folkehøgskole gikk han på Teaterhøgskolen 1996-1999. Gikk direkte til Oslo Nye, der han fortsatt er ansatt. Debuterte som Hjalmar i "Hjalmar og Flode". På Oslo Nye har han bl.a. spilt Brad i "Rocky Horror Show" og sønnen i "Sa mor". Satte opp forestillingen "Happy Happy" julen 2000 sammen med Marian Saastad Ottesen (Anja i "Lekestue"). Har spilt i suksessforestillingen "Amadeus" på Oslo Nye i høst og fortsetter med "Karlsson på taket" i januar. Har også spilt i diverse kortfilmer.


Kjell
har et sinnsykt drag på damer og er den eneste fra østkanten som noensinne er valgt inn i festkomiteen ved det juridiske fakultet. Smugleser mellom festene og er innerst inne en skikkelig streber. Bruker Roger som "kontrollpost" når damene ringer.

Thorbjørn Harr er 27 år og fra Oslo. Ble oppdaget i skolegården av NRK-folk som var ute etter skuespillere til ungdomsserier. Ble snart et kjent ansikt i "Blikkbåx" og "U" og spilte i den populære tv-filmen "Frida". Gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000 og ble engasjert ved Nationaltheatret samme høst. Er tredobbelt nordisk mester i teatersport (sammen med bl.a. Harald Eia) og har opptrådt med Jo Strømgren Kompani i forestillingen "There". Kommende sesong arbeider han igjen med Jo Strømgren og skal spille i to forestillinger på Torshovteatret.


Endre
er den store, trygge og tause i gjengen. Han er med på utskeielsene, men har lett for å bli litt sidrumpa i festlivet og ender ofte opp med å snakke om faget sitt, teoretisk astrofysikk. Har respekt og sunt vett, og ordner opp når de andre i gjengen roter det til.

Frode Winther Gunnes er 27 år og fra Drøbak. Har treårig skuespillerutdanning fra The Arts Educational Schools i London 1997-2000. Før det spilte han i flere forestillinger ved Oslo Nye Teater. Hadde rollen som Thomas Tømmare i "Hotel Cæsar". For tiden er han engasjert ved Hålogaland Teater, der han i høst spilte Peter i "Anne Franks dagbok". Kommende sesong spiller han Tusenbach i "De tre søstre" på samme scene.


Thomas
er gjengens maskot, men burde aldri ha flyttet hjemmefra. Han er en bortskjemt mammadalt som ikke tar noenting på alvor. Studerer fordi de andre gjør det og sender oppvask og skitne klær hjem til mor. Har en reservemamma i kjæresten Vår som tror hun kan få skikk på ham.

Tord Vandvik Haugen er 21 år og fra Oslo. Medvirket i Vallerevyen 1999 og fikk rollen i "Lekestue" samtidig som han begynte på teaterlinjen ved Romerike folkehøgskole. Spiller hovedrollen i Frank Mosvolds kommende spillefilm, som er premiereklar høsten 2002.


Glør
er en sint ung mann, en gjennomført kverulant som alltid skal ha siste ordet. Skriver på en roman og vil lede barn og unge til et opprør mot den uansvarlige foreldregenerasjonen. Krangler uavbrutt med kjæresten Anja, og føler seg mer voksen enn de andre i gjengen som ikke tar stilling til noe.

Joachim Rafaelsen (26) er fra Drøbak og gikk ut fra Teaterhøgkolen i 2000. Derfra gikk han til Det Norske Teatret, der han spilte i "Romeo og Julie" og "Ronja Røverdatter". Hadde rollen som Haakon Willum i filmen "Elling". Ansatt på Teater Ibsen i Skien siden sommeren 2001, der han bl.a. har spilt i den musikalske familieforestillingen "Billenes bryllup" og hovedrollen som Henrik Ibsen i "Torpedo under Arken".


Yumi
er fra Korea og kom til Norge som ettåring. Bor sammen med familien som hun er sterkt knyttet til. Hun er en fornuftig, målbevisst og samtidig litt naiv jente som alltid har levd et beskyttet liv. Samtidig har hun en selvsikkerhet og indre ro som gjør Roger helt bergtatt.

Jenny Størdal Toftner er 26 år og fra Nannestad på Romerike. Hun er danser av utdanning og yrke, og "Lekestue" er hennes første erfaring som filmskuespiller. Jobber som frilansdanser og har det siste året opptrådt med Nordic Black Theatre i forestillingene "Hinsides Blues" og "Bob Marley Uprising in Babylon". Har også studert dans i New York og turnert i USA.


Helene
framstår kanskje som bitchen i historien, men det er ikke ondskap som driver henne. Hun er forelsket i Roger og følger sine impulser der de fleste andre nok ville ha satt bremsene på. Hun mistolker Rogers uklare signaler og aksepterer ikke å bli dumpet uten kamp.

Anna Bache-Wiig er 26 år og fra Bærum. Hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1998 og derfra til Trøndelag Teater, der hun bl.a. har spilt Den Grønnkledte og Anitra i "Peer Gynt". I 1999 var hun innom Rogland Teater for å spille i "Mein Kampf". Siden i høst har hun vært engasjert ved Den Nationale Scene i Bergen og spilt Storheksa i Roald Dahls "Heksene". Det fortsetter hun med fram til april, parallelt med at hun spiller Mette i "Festen" fra 12. januar. Hun skal også spille i "Antigone" under Festspillene i Bergen til sommeren.

Andre roller
Anja, Glørs kjæreste, spilles av Marian Saastad Ottesen.
Vår, Thomas' kjæreste, spilles av Ingeborg Raustøl.
Robert, Rogers yngre halvbror, spilles av Thomas Robertsen.
Geir Olav, Rogers far, spilles av Reidar Sørensen.
Nina, Geir Olavs kone, spilles av Trine Svensen.
Simen, Ninas 12-årige sønn, spilles av Nicolay Dahr.
Gerd, barnehagestyrer, spilles av Grethe Ryen
Anita, barnehagepedagog, spilles av Marika Enstad.
Jostein, barnehageassistent, spilles av Kristoffer Joner.
Stalin, barnehageassistent, spilles av Ole Romsdal.

Om Roger Kurland
Roger Kurland er født i 1969 i Lørenskog og i dag bosatt i Oslo. Han har vært innom ulike jobber i offentlig sektor, jobbet som barnehageassistent og studert litteraturvitenskap. Han debutroman "Lekestue" ble en av Cappelens bestselgere i 1997 og er foreløpig hans eneste utgivelse.

Fakta om "Lekestue"
Dramaserie etter Roger Kurlands roman fra 1997
8 episoder à 30 min.
Sendestart: NRK1 søndag 6. januar 2002 kl 21:10
Reprise NRK1 torsdager kl 23.20
Format: 16:9
Lyd: Dolby Surround

Produksjon: NRK Drama
Manus og regi: Tor M. Tørstad
Prosjektleder: Grete Rypdal
Foto: Arne Borsheim og Christine Heitmann
Musikk: Zuma og Javed Kurd
Klipp: Arne Johnny Karlsson og Anne Andressen
Lyddesign: Trond Ramberg
Produksjonsleder: Inger Vatne
Scenograf: Siri Langdalen
Grafisk design: Ellen Baumann
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299LENKER
  • "Lekestue" på nett (publiseres ved seriestart) 
  • Zumas hjemmeside 
  • Om boka "Lekestue"