Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. januar 2011 kl 17.30 Åpen himmel

Ragnars egne toner


Du har helt sikkert hørt musikken til Ragnar Bjerkreim. Kjente norske filmer, sportssendinger og dokumentarfilmer har hatt hans musikalske signatur. I "Åpen Himmel" forteller komponisten om livet og tonene.

Hans musikalske oppgave i dette programmet er å tonesette en av Erling Borgens dokumentarfilmer. Vakre pianotoner skal akkompagnere sterke tv-scener fra Azerbaijan.
Kontrastene er store. Og kontraster har det også vært mange av i komponistens liv.

Sorg og flyskrekk
Midt oppi musikalsk suksess opplevde Bjerkreim å få telefonen alle frykter. Hans søster var funnet drept. En som var vant til å jobbe alene, ble plutselig avhengig av fellesskapet. - Jeg så plutselig kraften og gutsen som ligger i kolleger nabo og familie. Det er noe med det å stå sammen. Det løfter, forteller han i «Åpen Himmel».

I programmet forteller han også om flyskrekken sin. Selv om han er en dynamisk og suksessrik komponist som jobber over et stort geografisk område, blir han aldri kvitt frykten for å fly. - Jeg skulle gjerne hatt deg med på reportasjereisene til New York eller Latin-Amerika, men det tar for lang tid når du må kjøre bil, sier Erling Borgen i programmet. - Hvis jeg skal bli med dit, må de bygge broer først, ler Ragnar Bjerkreim.

Kjent fra radio
En av Bjerkreims mest kjente komposisjoner er "Velsignelsen" fra verket "Missa Caritatis". Denne spilles hver uke i NRK Radio, og han har fått mange tilbakemeldinger på nettopp denne musikken.

- Ordet "velsignelse" betyr jo "kraftoverføring". Jeg vet ikke om jeg tror på det, men jeg håper på det. Kanskje kan det komme til uttrykk gjennom musikken, sier Bjerkreim.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900