Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. oktober 2009 kl 20.10 Kommunismen - draumen om eit paradis

Sosialistenes paradis

I denne tredelte dokumentarserien får vi et innblikk i hverdagslivet i kommuniststatene gjennom personlige skildringer og sjeldent arkivmateriale. Første episode tar for seg Øst-Tyskland. (Foto: BBC Worldwide)
I denne tredelte dokumentarserien får vi et innblikk i hverdagslivet i kommuniststatene gjennom personlige skildringer og sjeldent arkivmateriale. Første episode tar for seg Øst-Tyskland. (Foto: BBC Worldwide)
Denne BBC-serien i tre deler skildrer forholdene i kommuniststatene og gir et unikt innblikk i hverdagen bak jernteppet.

1989 var revolusjonens år, og markerer kommunismens kollaps i Øst- og Sentral Europa. Dette betydde en ny livsstil for millioner av mennesker som tidligere hadde levd bak jernteppet.

Under overflaten
Serien avslører hvordan hverdagen artet seg for gjennomsnittsbefolkningen i kommuniststatene. Resultatet er en skildring som går dypere enn de velkjente overskriftene om spioner, overvåkning, hemmelig politi og politisk undertrykkelse.

Brå forandring
Gjennom et rikt erfaringsgrunnlag får vi et unikt innblikk i selve følelsen av at verden, slik man kjente den, nærmest forsvant over natten. Ved hjelp av sjeldent arkivmateriale kan de som opplevde denne særskilte tiden fortelle sine historier.

Ideal og virkelighet
Første program i serien ser på Øst-Europa, hvor kommunistene hevdet å etablere sosialistenes paradis. Utdrag fra tegneserien "The Sandman" som forskjønner fordelene med sosialisme, er klippet sammen med den brutale sannheten om regimet, der tusener av mennesker ble fengslet i tidligere nazistiske konsentrasjonsleire eller ble sendt til Sibir.

Sosialismens velferd
Overraskende nok hadde Øst-Tyskland sin egen bisarre versjon av "The swinging sixties"; nakenhet og stripping var godkjent av staten, og mange kan fortsatt se tilbake på denne tiden med savn, da alle var garantert arbeid, velferdsgoder, kameratskap og statlig støtte til kunst og kultur.

Sendes også på NRK1 tirsdag 27. oktober

Britisk dokumentarserie i tre deler
Produsert av BBC Worldwide (2008)
Originaltittel: "The Lost World of Communism"
Producer prog. 1 og 2: Peter Molloy
Producer prog. 3: Bill Treharne Jones
Norsk kommentar: Knut Magnus Berge
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen/ tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte : Publikumsservice/ 815 65 900